fbpx
Pääkirjoitukset

Sipilän sokkihoito ajoi …ay-liikkeen poteroistaan

Kolmen ässän, Sipilän (kesk.), Stubbin (kok.) ja Soinin (ps.) näyttävät ulostulot seuraavat toinen toistaan. Tällä kertaa he onnistuivat yllättämään läpeensä kaikki.

Ammattiyhdistysliike nielaisee toisenkin kerran tyhjää. Niin kovaa ja katkeraa kalkkia sille hallitus on syöttämässä. Kipeitä ei ole vain esitysten sisältö, vaan myös erittäin poikkeuksellinen tapa, jolla leikkauksia ajetaan.

Pakottava lainsäädäntö pyyhkii pöytää kolmikannalla, jossa sanavalta on myös palkansaajilla. Pakkolaki koskee muun muassa lomaleikkauksia, ylityökorvauksia ja erityisesti palvelualoilla kirveltäviä sunnuntailisiä.

Juha Sipilä ei lyhyen pääministeriuransa aikana ole näyttäytynyt siltojen polttajana. Tässäkin asiassa yleinen etu vaatii, ettei hallitus aja kiville suhdettaan suomalaisia palkansaajia edustavaan ay-liikkeeseen.

Yhteiskuntasopimusta yritettiin saada aikaan kaksi kertaa. Niitä voi seurata kolmas. Uudesta neuvotteluhalukkuudestaan ilmoittivat jo toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeasti koulutettuja edustava Akava.

Pää on auki, vaikka ay-järjestöt onkin pakotettu rajulla sokkihoidolla ulos poteroistaan. Ulosmarsseja nähdään ja lakkopuheita kuullaan, mutta ne ovat toivottavasti vain paineiden purkamista.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallituksen pettymys oli käsin kosketeltavaa. Se oli ilmeisesti vain omiaan ruokkimaan päättäväisyyttä.

Juha Sipilän hallitus pitää minkä lupaa, vaikka ensimmäinen kritiikki koskeekin juuri lupausten pettämistä.

Sipilä itse käänsi takkinsa sairauslomia koskevassa asiassa. Hän on aikaisemmin näyttävästi vastustanut ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuutta.

Sipilä vetoaa, että hallitus joutuu tekemään kipeitä leikkauksia, joita ei kukaan koskaan haluaisi tehdä.

Tarkoitus on kääntää Suomen kilpailukyky nousuun ja luoda sitä kautta työtä ja toimeentuloa. Suomen tilanne on pääministerin mukaan sellainen, että hallituksen on pakko toimia. Näin varmasti on, mutta toimet, joihin ryhdytään, pitää saada myös läpi.

Juha Sipilän hallituksella on vankka enemmistö eduskunnassa, ja niin myrskyisiä vaiheita kuin onkin tulossa, hallitus tuskin tekisi sellaisia esityksiä, joita se ei voi saada läpi. Perussuomalaisten rintama tuskin voi olla rakoilematta, keskustassakin on kipuilua, mutta kokoomuksella tuskin kovinkaan paljon.

Menot