Pääkirjoitukset

Sitä saa mitä tilaa?

 

Hämeenlinna oli torstaiaamupäivän valtakunnan julkisuuden keskipisteessä, kun Ylen tv- ja radiokanavat rummuttivat jo muutenkin kiistellyn Keinukamarin lääketurvallisuustilannetta. Uutisen pääviesti oli jo maakuntalehdessä aikaisemmin kerrottu uutinen, että Keinukamarin nykyisen pyörittäjän, hoiva-alan jättiyritys Attendon, henkilökunnan lääkehoitoluvat eivät ole kaikilta osin ajan tasalla.
 
Hämeenlinnan kaupunki luopuu Attendon palveluista Keinukamarissa helmikuun lopulla. Tässä on yksi syy millä yritys perustelee sitä, ettei kouluta henkilökuntaa lain vaatimalle tasolle. Aluehallintoviranomainen on hyväksynyt poikkeaman, vaikka hoitajien lääkehuollon luvat pitää lain mukaan olla voimassa ja ajan tasalla.
 
Keinukamarin työntekijät ovat osaltaan esittäneet huolensa asiakkaiden lääketurvallisuudesta, kun työnantaja ei kouluta koko henkilökuntaa.
 
Tämä taas antaa ammattiliitolle mahdollisuuden kauhistella julkisuudessa vallitsevaa tilannetta. Liitolla on siihen täysi oikeus ja velvollisuuskin. Se ajaa työntekijöiden asiaa.
 
Hämeenlinnan kaupungille koko sopasta ei tule mitään muuta kuin roppakaupalla valtakunnallista negatiivista julkisuutta, olivatpa itse asiat kuinka hyvin tahansa hallinnassa. Valitettavasti ei ole edes ensimmäinen kerta, kun kaupungin vanhustenhoito on esillä kielteisessä mielessä valtakunnallisena esimerkkitapauksena.
 
Nyt esillä oleva tapaus ennakoi myös tulevaisuutta. Tilaajan on osattava määritellä pelisäännöt äärimmäisen tarkasti jo ennen ensimmäistäkään allekirjoitusta. Tilaajaosaaminen korostuu nykyisessä tilaaja/tuottaja-mallissa erityisen voimakkaasti.

Päivän lehti

2.4.2020