Pääkirjoitukset

Skodasta on Nokian malliksi

Nokian tuoreet tulostiedot herättävät toiveita suuryhtiön alamäen loppumisesta ja uudesta tulemisesta. Samaan hengenvetoon on todettava, että kaikki on mahdollista – pahimpia vaihtoehtoja myöten.

Vuosineljänneksen tulos oli vahvasti plussalla, tulosta eivät kuitenkaan selitä pelkästään kaupallinen menetys. Kun kuluja rajulla kädellä karsitaan, ratkaisevan viivan alle jäävä luku yleensä kaunistuu.

Voitonjuhlintaa himmentää myös se tyly tosiasia, että Nokian viime vuosi oli lähes yhtä tappiollinen kuin vuosi 2011.

Vuosineljänneksen tulos sytyttää vihreää valoa: suunta on oikea. Seuraava suuri testi on kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen vauhti.

Pörssistä ei ole Nokialle herunut ymmärrystä. Yhtiön osakkeen kurssi on laskussa, mutta ongelmia on tällä mittarilla jopa jättihyvän tuloksen tehneellä Applella.

Olisi hyvin mielenkiintoista tietää, mikä Nokian kurssia pudottaa. Oliko kvartaalin tulos liian pieni, vai sammuttaako uskoa valosta yhtiön päätös olla jakamatta osinkoa?

Viimeksi mainittu vaihtoehto kertoisi malttamattomuudesta. Raskaasti tappiollisen ja kassaansa kutistavan yhtiön ratkaisu kestää arvostelua.

Kovien laineiden Nokia on välttänyt pahimmat karikot. Ennusteissa Nokian on ennustettu ajautuvan konkurssiin tai sulautuvan osaksi jotain muuta kansainvälistä yhtiötä.

Tappiollisen yhtiön maine rähjääntyy. Enemmän tai vähemmän suttuinen brändi onkin Nokialle totinen ongelma varsinkin älypuhelinmarkkinoilla.

Kuvan kirkastaminen on mahdollista, esimerkistä käy Skoda, vaikka se edustaa aivan eri toimialaa.

Tshekkiläisen Skodan historia ulottuu aina 1800-luvulle asti. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Skoda oli heikkolaatuisten ja maineeltaan huonojen itäautojen valmistaja.

Itäisen Euroopan vapautumisen jälkeen tehtaat olivat käytössä ja myös työvoimaa oli riittävästi. Mutta kuka aidosti uskoi Skodan pystyvän pesemään kasvonsa ja jalostumaan laatuautoksi?

Automerkin menestys on monen tekijän summa. Luottamus laatuun ja ennen muuta yhteistyö muiden autonvalmistajien kanssa on tuottanut odottamattoman hyvää tulosta.

Skodan kuvan kirkastuminen vaatii aikaa ja malttia – ja sitkeää uskoa oman ahkeroinnin tuloksiin.

Nokian syöksyä selittävät monet – liian monet – virheet erityisesti tuotekehittelyssä ja tutkimuksessa. Laajasti arvioituna vauhti ja menestys sokeuttivat niin ylimmät johtajat kuin tärkeän keskijohdonkin.

Nokia on saanut kovaa oppia, nyt jokaiselle nokialaisella täytyy olla selvää, että odotettavissa on ainoastaan kovan työn kautta saavutettavia voittoja.

Suomelle yhtiö on kääntänyt selkänsä, vaikka se ei ole kokonaan kotimaataan hylännyt. Myös se päivä voi olla edessä, että Nokian pääkonttori siirtyy Suomesta ulkomaille.

Mainos