Pääkirjoitukset

Skoteilla on ainutkertainen tilaisuus

Skotlannissa äänestetään tänään itsenäisyydestä. Kansanäänestyksestä tulee jännittävä: kannattajia ja vastustajia on saman verran, ja mielipidemittauksissa ero mahtuu virhemarginaalin sisään.

Päivä on historiallisen ainutkertainen: Britannian pääministeri David Cameron vetosi ja samalla varoitti, että päätös on lopullinen, jos Skotlanti päättää lähteä omille teilleen. Paluuta ei ole.

Vetoomus vaikuttaa myös toiseen suuntaan kuin Cameron toivoo: Tilaisuus on viimeinen, eli nyt tai ei koskaan.

Skotlannin mahdollinen itsenäisyys on iso kysymys Britannialle, EU:lle ja Euroopalle.

Jos saarivaltakunnan pohjoisosa irtoaa omille teilleen, se on valtava menetys Britannian kansainvälispoliittiselle merkitykselle. Britannia menettäisi kolmanneksen maa-alueestaan ja ison osan väestöstään. Sen ainoa sukellusvenetukikohtakin menisi.

EU:ssa Britannia on perinteisesti vastarannan kiiski. Miten sen käytös muuttuisi, kun takana olisi vähemmän muskeleita?

Itsenäisyyden kannattajien innostus on ollut suurta sen jälkeen kun kansanäänestyksen järjestämisestä päätettiin pari vuotta sitten. Kansanäänestyksen lähestyessä ääneen ovat nousseet myös itsenäisyyden vastustajat. On jopa todennäköistä, että valtaosa epävarmoista äänestäjistä kääntyy torstaina heidän kannalleen.

Itsenäistymishalua siivittää tunne, kun taas vastustuksen kantavia voimia ovat realismi ja järki. Itsenäisyys toisi epävarman tulevaisuuden, jossa ainakin ensi alkuun tulisi lähes pelkästään menetyksiä ja vyönkiristystä.

Britannia onkin ilmeisen hätäpäissään ehtinyt luvata skoteille paljon myönnytyksiä, joiden toivotaan kääntävän äänestäjiä yhtenäisen kuningaskunnan kannalle.

Taloudellisesti itsenäinen Skotlanti olisi suhteellisen heikko, mahdollinen punnasta irrottautuminen olisi arvoitus, eikä Pohjanmeren öljykenttien hallintakaan ole kiistatonta.

Todennäköisesti skotit laskisivat paljon öljynsä varaan ja tähtäisivät Norjan mallin mukaiseen vahvaan asemaan. Pohjoismaille uusi itsenäinen Skotlanti voisi olla mielenkiintoinen ja jopa nykyistä Britanniaa luontevampi kumppani, eräänlainen ”uusi pohjoismaa”.

Skotlannin pitäisi järjestää kaikki kansainväliset suhteet EU- ja Nato-jäsenyydestä alkaen. Urakka olisi iso, mutta ei mahdoton.

Leirit itsenäisyyden puolesta ja sitä vastaan ovat vahvat, eikä vahvalta tunnekuohulta ole vältytty. Aseena ovat olleet jopa viski ja viskiteollisuuden tulevaisuus. Varsinaisia yhteenottoja itsenäistymisen kannattajien ja vastustajien välillä ei onneksi ole esiintynyt.

Skotlannin historia itsenäisenä ja Britannian osana on sekä värikäs että verinen. Itsenäissyyssotia on käyty jo 1300-luvulla, ja skotlantilaiseen kansanluonteeseen kuuluu, että niitä muistellaan vieläkin.

Jos skotit äänestävät tänään itsenäisyyttä vastaan, kuten on todennäköistä, asia voidaan haudata taas muutamaksi sadaksi vuodeksi.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic