Pääkirjoitukset

Soini joutuu koville ryhmäkurista

Perussuomalaiset ovat monissa yhteyksissä arvostelleet ryhmäkuria. Sellainen ei kuulu avoimeen demokratiaan, perustellaan.

Puolueen säännöissäkin mainitaan, että kansanedustajat saavat poiketa eduskuntaryhmän linjasta, kunhan ilmoittavat siitä päivää ennen äänestystä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini yllätti omat ja vieraat MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa ilmoittamalla, että seuraamuksia tulee, jos kansanedustaja poikkeaa puolueen homoliittojen vastaisesta linjasta.

Seuraamuksia ei Soini tarkemmin yksilöinyt, mutta sävy oli tiukka.

Samalla linjaus tulkittiin yleisesti niin, ettei kyse ole vain suusanallisesta ohjailusta, vaan ryhmäkurista, joka on ristiriidassa puolueen sääntöjen kanssa.

Soinilla on äärimmäisen vahva asema puolueessa, ja hänen sanansa on ollut laki. Kuvaavaa on, että perussuomalaisia kutsutaan myös soinilaisiksi puheenjohtajan vahvan ja puolueen kannalta niin keskeisen aseman takia.

Soinille tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen on henkilökohtaisesti tärkeä asia. Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Homoliitot ovat jotain muuta, kuuluu Soinin linjaus.

Puoluejohtaja luotti siihen, että hän saa vahvan asemansa ja tiukkasävyisen viestinsä avulla edustajansa ruotuun.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Muun muassa kansanedustaja Arja Juvonen on sanonut jo aiemmin kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia ja pysyvänsä kantansa takana vastakin.

Myös monet perussuomalaisten kansanedustajat ovat vedonneet puolueen sääntöjen kuudenteentoista pykälään poiketa ryhmän linjasta ja todenneet, ettei Timolla ole siihen mitään sanomista.

Kansanedustajien vastareaktiot ovat ymmärrettäviä. Tahdon 2013 -kampanjan kyselyssä perussuomalaisten kannattajistakin lähes puolet kannatti tasa-arvoista avioliittolakia.

Soini ei harkinnut loppuun asti tv-haastattelussa lausumiaan, jotka asettavat monet kansanedustajat ja puolueaktiivit ikävään asemaan. Hehän ovat korostaneet monissa eri yhteyksissä perussuomalaisten poikkeavan edukseen juuri ryhmäkurissa vanhoista puolueista.

Nyt vastustajat pääsevät iskemään ja ilkkumaan asialla. Sellainen sanailun virtuoosi ei ole edes Soini itse, että hän pystyisi uskottavasti selittämään uhkauksensa muuksi kuin ryhmäkurin vaatimiseksi.

Linjaus poikkeaa yleisestä poliittisesta käytännöstä. Linja on ollut, että omantunnonkysymyksissä kansanedustajille annetaan vapaat kädet.

Tällaisina on pidetty muun muassa aloitetta turkistarhauksen kieltämisestä ja nyt tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Aikoinaan väännettiin kättä siitä, onko ydinvoiman lisärakentamisen salliminen omantunnonkysymys. Vähän vastaavaa pohdintaa aiheuttaa aloite pakkoruotsin poistamisesta.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic