fbpx
Pääkirjoitukset

Soini kirkasti Suomen linjaa hyvään aikaan

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) Moskovan-matka osui samaan ajankohtaan, kun Naton Baltops-harjoituksen joukot nousivat maihin Hankoniemellä.

Symboliikka on selvä: Sotahistoriaa tuntevat – suomalaiset ja venäläiset – muistavat, että Hankoniemi on vanhaa sotatannerta.

Neuvostoliitto vaati ja sai talvisodan jälkeen osana raskaita rauhanehtoja Hankoniemen. Jatkosodan alussa alueella käytiin asemasotaa ja saaristotaisteluja, kunnes puna-armeija vähin äänin vetäytyi.

Moskovassa Soini sai niskaansa Naton esiinmarssia Suomen maaperällä koskevan kysymysryöpyn.

Venäjän valtiojohtoinen media ja ulkoministeri Sergei Lavrov kävivät kiinni otolliseen aiheeseen, mutta Soini selvisi rytäkästä paremmin kuin hyvin.

Lavrovin lausuntoja on tulkittu – tavanomaiseen tapaan – moneen suuntaan, rivien välitkin on tutkittu.

Soini sitä vastoin ei jättänyt arvailuille sijaa. Hän esitti Suomen linjan kirkkaana ja tällä kertaa harvinaisen sopivassa yhteydessä.

Suomi tekee itsenäisesti Nato-yhteistyöhön liittyvät päätökset, ja suomalaisten tähtäimessä on oma turvallisuutensa, eikä mitään muita päämääriä ole. Muotoilu on mainio.

Nato-yhteistyö etenee, mutta sen kanssa voidaan elää rauhassa ja tuntematta jotakin kummallista alemmuudentunnetta itärajan suuntaan.

Soinin Venäjän-matkan suurin anti voi olla jopa sellainen, että Suomen Nato-jäsenyys ei olekaan venäläisille kauhistus, vaan tulevaisuudessa mahdollisesti ja jopa todennäköisesti toteutuva tosiasia.

Ulkoministeri Sergei Lavrov on presidentti Vladimir Putinin ja Kremlin äänitorvi kansainvälisissä suhteissa.

Timo Soinissa piinkovalla Lavrovilla on täysin tasavertainen keskustelukumppani.

Hätkähtämätön (perus)suomalainen on suorastaan onnen omiaan venäläisille. Hän saattaa parhaimmillaan edustaa suomalaisuudessa juuri sitä, mitä venäläiset siinä eniten arvostavat: rehellistä ilmaisua ja kursailematonta olemusta.

Samaan itsetietoiseen linjaan sopii mainiosti tasavallan presidentin Sauli Niinistön jatkuva yhteydenpito presidentti Vladimir Putiniin.

Asioista on voitava olla selväsanaisesti eri mieltä, mutta silti jatkettava kanssakäymistä ja avattava yhteistyön ovia.

Menot