Pääkirjoitukset

Soinin äärimmäistä ryhmäkuria

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä langetti kansanedustaja James Hirvisaarelle erittäin kovan tuomion. Hänet erotettiin ryhmästä määräajaksi ja ovi on auki paluulle vasta syyskuun puolivälissä.

Tuomion peruste ei voi olla pelkästään kohu, joka syntyi Hirvisaaren avustajan hihamerkkien käyttöä suosittavasta kirjoituksesta. Kovaa linjaa ei voi perustella myöskään sillä, että hän kieltäytyi erottamasta avustajaansa, vaikka ryhmä tätä vaati.

Paljon huomiota saanut kiista koski sittenkin vain tätä: mikä on satiiria, missä menee hyvän ja huonon huumorin raja? Pinnalta näyttää siltä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmällä ja Hirvisaarella on vain hyvin erilainen huumorintaju.

Ryhmä – kärjessä puoluejohtaja Timo Soini – halusi lukea lakia Hirvisaarelle. Hänen tekemisissään täytyy olla paljon sellaista, minkä pitäisi ryhmän mielestä loppua.

Perussuomalaisten kannattajia puolueiden näivettyväkin ryhmäkuri ärsyttää. Siksi on surkuhupaisaa, että perussuomalaiset otti käyttöön ryhmäkurin kovimpia aseita!

Kovalla tuomiolla haluttiin tehdä joka suuntaan selväksi, mitkä ovat puolueen pelisäännöt: Hirvisaaresta leivottiin yhteisen hyvän nimissä varoittava esimerkki.

Pesän puhdistaminen oli suorastaan välttämätöntä, sillä syksyllä ovat edessä kuntavaalit. Tunkkainen ilmapiiri ja ”pahat puheet” puolueen ympärillä eivät tietenkään helpota ehdokkaiden värväämistä.

Kuntavaaleissa Soini haluaa keskustella asiallisista asioista, ei missään tapauksessa vitseistä.

Kaikki langat olivat Hirvisaaren käsissä, sillä hän olisi voinut taipua ryhmän tahtoon ja antaa avustajalleen potkut. Hän valitsi toisen tien, mutta intoutui kiittelemään ryhmän erottamispäätöstä ja korosti puolueen yhtenäisyyden tärkeyttä.

Käsittämättömien lausuntojen punainen lanka lienee kateissa myös niiden esittäjältä.

Hirvisaaren henkilökohtainen ongelma on sota mediaa ja toimittajia – roskajoukkoa kuten hän on muotoillut – vastaan. Media edustaa Suomessa sananvapautta, joten hänen perimmäinen tähtäimensä täytyy olla sen rajoittaminen.

Yhden edustajan jäähystä ei voi päätellä, että Soinin puolue olisi hajoamassa. Ryhmässä on kuppikuntia, edustajien yhteistyö on sujunut kuitenkin sangen hyvin.

Rankka tuomio kielii Soinin suhteesta hajoamisen uhkaan. Jos perussuomalaisten politiikka, tapa tehdä politiikkaa, pelisäännöt ja käytöstavat eivät joitain kansanedustajia miellytä, sopii lähteä.

Tuuliselle paikalle eduskuntaryhmän johtoon päätynyt Pirkko Ruohonen-Lerner muistuttaa, että ryhmä kasvoi vaaleissa 33 kansanedustajalla ja menossa on sisäänajovaihe.

Tämä tosiasia on syytä muistaa. Perussuomalaisten kansanedustajissa on muutamia ongelmatapauksia, joiden tekemiset eivät oikeuta koko ryhmän leimaamiseen. Valtaosa edustajista tekee työtään kuten pitääkin.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic