fbpx
Pääkirjoitukset

Soinin linjaukset näkyvät Suomen kannanotoissa

Perussuomalaiset ei ole vain kokoomuksen ja keskustan apupuolue hallituksessa. Puolueen kannanotot näkyivät jo hallitusohjelmassa, muun muassa kehitysavun leikkauksena.

Uusi sulka tuli puolueen ja erityisesti puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin hattuun, kun Suomi päätti vastustaa Kreikalle uutta rahoituspakettia.

Näin siitä huolimatta, että rahat otetaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) potista ja euroryhmä näytti lisälainoitukselle vihreää valoa ehdollisesti. Kreikan parlamentin pitää vielä laatia troikan ehdot laeiksi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.), mutta erityisesti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) on turha selittää, että kielteinen kanta Kreikan lisälainoitukseen perustuu yhteiseen näkemykseen. Kanta on paljolti Soinin, johon molemmat puoluejohtajat ovat myöntyneet.

Ennakkoarvioissa pohdittiin, että perussuomalaisten hallitustaival voi jäädä lyhyeksi. Nieltävänä kun on niin monta vastenmielistä asiaa.

Soini istuu kuitenkin tukevasti jakkarallaan ainakin toistaiseksi. Katastrofia ei synny senkään jälkeen, vaikka Suomi jäisi ainoaksi pakettia vastustavaksi häiriköksi. Kreikan lisälainoitus ei tarvitse Suomen tukea. Myönteiseen päätökseen riittää 85 prosenttia äänistä. Suomen osuus on alle kaksi prosenttia.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun perussuomalaisten linjaukset näkyvät hallituksen ratkaisuissa. Puolue vaikutti jo oppositiosta käsin muun muassa siihen, että pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) vaati Suomen lainaosuudelle takuut.

Muut euromaat eivät vastaavanlaisia takuita vaatineet.

Suomea on pidetty EU:n mallioppilaana, joka pyrkii unionin ytimiin vaikuttamaan keskeisiin päätöksiin. Tämä oli nimenomaan pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ydinajatus, ja hän sai vahvaa kannatusta kokoomuksen suunnalta. Keskustassa mielipiteet hajoavat voimakkaasti.

Nyt esitetty linja ajaa Suomen marginaaliin. Se helpottaa Soinin elämää, mutta vie Suomelta uskottavuutta.

Soini voi aina sanoa, että EVM-rahoitusratkaisut tehtiin jo edellisen hallituksen aikana, ja ainakin hän on pitänyt kiinni lupauksestaan, ettei lisärahaa anneta.

Menot