Pääkirjoitukset

Soinin suunta selviää tänään

Perussuomalaisten tänään Joensuussa alkavan puoluekokouksen jännitys laukeaa puheenjohtaja Timo Soinin tahdonilmaisuun, mitä mies oikein haluaa.

Alkukesän puheenjohtaja on puntaroinut, jatkaako oppositiojohtajana kotimaassa vai lähteäkö ensi vuonna EU-parlamenttiin ja sitä myötä kenties koko EU-kriittisen ryhmän johtajaksi.

Perussuomalaiset on kovasti Soinin näköinen puolue, onhan se hänen luomansa alusta pitäen. Ensin tulee Soini ja hänen jälkeensä on pitkä väli tyhjää. Harva jopa politiikkaa aktiivisesti seuraava osaa luetella puolueen kakkosketjua, varapuheenjohtajia ja puoluesihteeriä edes nimiltä.

Mitä puolueessa tapahtuu, jos Soini päättää taas lähteä? Muodollisesti sitä voisi johtaa Brysselistäkin, mutta suuren puolueen politiikan uskottavuus kärsisi sijaishallitsijoista.

Soinin lähtöä Brysselin koneeseen hillitsee toisen EU-kriittisen, keskustan Paavo Väyrysen ilmoittautuminen hyvissä ajoin puolueensa eurovaaliehdokkaaksi. Ottaako hän sen riskin, että kokenut Väyrynen saattaa kerätä muhkeamman äänipotin? Timo Soini pääsee varmasti europarlamenttiin, mutta olisi kiusallista hävitä eurokriitikon ykköspaikka Väyryselle.

Perussuomalaisten jytkystä, historiallisen suuresta vaalivoitosta, on kaksi vuotta aikaa. Puolue ei maanittelusta huolimatta ottanut hallitusvastuuta, vaan jäi omasta tahdostaan oppositioon.

Nyt kentän ääni on muuttunut ja Yleisradion kyselyssä puolueväen hallitushalut ovat kovat. Hallitukseen mennään paraatiovesta vaalivoittajina vuonna 2015 ja pääministeriksi tulee Timo Soini.

Näihin kruunajaisiin on vielä matkaa, joka saattaa osoittautua myös kivikkoiseksi. Opposition henkiseksi johtajaksi on kevään mittaan noussut keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilä. Hän on Soinia laaja-alaisempi puoluejohtaja, joka ei tyydy vain kritisoimaan hallituksen EU-politiikkaa, vaan esittää vaihtoehtoja myös kotoisiin ongelmiin. Myös gallupit ovat palkinneet Sipilän.

Timo Soinin ehdottomaksi taidon näytteeksi nousee 39-jäsenisen eduskuntaryhmän koossa pysyminen. Isoon ryhmään tuli useita poliittisesti täysin kokemattomia kansanedustajia, mutta myös puolueen linjoilta poikkeavia ääriaineksia, Suomen Sisun jäseniä. Ajoin isällisen ankarasti, mutta pitkämielisesti hän kaitsenut joukkoaan, jota täytyy edelleen herkeämättä pitää silmällä. Jotkut irtiotot ovat olleet selkeän poliittisia, mutta ryhmään kuuluu myös tunnettuja hölmöilijöitä.

Joensuun kokouksessa nostatetaan henkeä ensi vuoden eurovaaleihin, joissa menestyminen luo pohjaa myös seuraaviin eduskuntavaaleihin. Vuonna 2015 suurimman puolueen asemasta ja pääministeriydestä kamppailee neljä lähes tasavahvaa puoluetta.

Uhosta huolimatta Suomen tulevaa pääministeriä ei ratkaista viikonvaihteessa perussuomalaisten Joensuun puoluekokouksessa. Siellä voi toki nousta haastajana kehään, mutta ennen uuden hallituksen muodostamista äänestäjilläkin on sanansa sanottavanaan.

Parhaimmillaan poliittinen noste syntyy nopeasti, mutta se myös katoaa äkkiä.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic