fbpx
Pääkirjoitukset

Solidaarisuusveromuutos tyynnyttelee ilmapiiriä

Ei tainnut olla silkkaa sattumaa, että ulkoministeri Timo Soini (ps.) esitteli torstaina kaikki suurituloisiin kohdistuvat leikkaukset hallituksen budjetti-infossa. Solidaarisuusveron alaraja laskee selvästi ja ylintä pääomaveroluokkaa korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä.

Hyvätuloisilta valtion kirstuun kolahtaa ensi vuonna arviolta yhteensä reilut 60 miljoonaa euroa kuluvaa vuotta enemmän.

Euromääräinen tuotto valtion kassaan on kuitenkin melkoista arvuuttelua, sillä kuten kriitikot huomauttivat, jo muutamien maan suurituloisimpien muutto kohonneita veroja pakoon esimerkiksi Portugaliin heilauttaisi ennustetta merkittävästi.

Toistaiseksi lyhyt hallitustaival on joka tapauksessa iskenyt perussuomalaisten kilpeen lommoja, joita ulkoministeri Soini nyt oikoi.

Samalla valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pääsi livahtamaan kiusallisesta tilanteesta kuin koira veräjästä; kokoomuksen keskeinen vaalilupaushan oli, ettei työn verotus nouse.

Sen sijaan Stubb pääsi kertomaan eläkeläisten asumistukimuutosten lievennyksestä. Alkuperäistä ajatusta Stubb luonnehti “kohtuuttomaksi”.

Olipa hallituspuolueiden imagonpaikkauksesta mitä mieltä tahansa, tulehtuneen yhteiskunnallisen ilmapiirin näkökulmasta kaksi hyvätuloisiin kohdistuvaa raippaa ovat tervetulleita.

Yritykset yhteiskuntasopimuksesta ovat karahtaneet kiville jo kahdesti, kun palkansaajat ovat kokeneet, että lasku taantumasta lähetetään tylyllä sanelupolitiikalla vain heille. Lisäksi alkuviikolla hallitus ilmoitti ykskantaan leikkaavansa työntekijöiden sunnuntailisiä, ylityökorvauksia ja lomia.

Ei ole pelkkää jälkiviisastelua sanoa, että olisi ollut poliittisesti viisasta tuoda yhteiskuntasopimuspöytään hyvätuloisiin ja yritysjohtajiin kohdistuvat leikkaukset heti ensimmäisenä. Näin toimimalla hallitus olisi ainakin taittanut kritiikin kärkeä, tyynnytellyt yhteiskunnallista ilmapiiriä ja ehkä onnistunut paremmin tavoitteessaan.

Nyt pallo yhteiskuntasopimuksesta on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan palkansaajien keskusjärjestöillä, joilta hallitus ottaa “mielihyvin” vastaan suomalaisen työn hintaa alentavan sitoumuksen.

Valmista vastaehdotusta odotellessa, vasemmistoliiton vaalitoiveita eilen toteuttanut hallitus tuntuu tuumivan.

Menot