Pääkirjoitukset

Solidiumille raivataan lisää pelitilaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa muuttaa valtion sijoitusyhtiö Solidiumin roolia aikaisempaa aktiivisemmaksi.

Helsingin Sanomien haastattelussa Sipilä visioi, että Solidiumista tulee jatkossa selkeämmin finanssisijoitusyhtiö, joka voi tehdä aktiivisestikin kauppaa markkinoilla.

Tähän mennessä Solidium on ollut lähinnä parkkipaikka valtion omistamille pörssiosakkeille. Yhtiön palkkalistoilla on ollut tästä huolimatta asiantuntemusta. Se puolestaan maksaa riihikuivaa rahaa.

Esimerkiksi toimitusjohtajalleen Solidium maksoi viime tilikaudella palkkaa ja tulospalkkioita yhteensä lähes 500 000 euroa.

Toimitusjohtajan lisäeläketurvan kustannukset olivat Solidiumin oman ilmoituksen mukaan noin 140 000 euroa.

Tällaisia summia maksetaan siis valtion omistamassa firmassa, jossa toimitusjohtajan kädet ovat jo lähtökohtaisesti sidotut. Käytännössä samoja osakkeita on makuutettu yhtiön salkussa vuodesta toiseen.

Solidiumista ulospäin näkyvää on ollut oikeastaan vain muutama osakemyynti vuosittain ja viime aikoina myös yhtiön hallitustasoinen riitely ja erilaiset valtapelit.

Solidiumin nykyinen rooli on kieltämättä ahdas.

Valtio on vaatinut yhtiöltä niin suuria tuloutuksia rahakirstun tilkkeeksi, että Solidium on joutunut myymään omistuksiaan myös kehnoissa markkinatilanteissa.

Aikoinaan, kun nykymuotoinen Solidium perustettiin, sen tehtäviksi annettiin sinivalkoisen omistajapolitiikan vahvistaminen ja vakauttaminen sekä parhaan mahdollisen kokonaistuoton ja osakeomistusten hoidon saavuttaminen.

Nyt pelitilaa raivataan aktiivisemmalle salkunhoidolle, mikä on tavallaan kaikkien suomalaisten omaisuudenhoitoa.

Valtion aktiiviseen rooliin pörssimaailmassa liittyy tietysti myös riskejä. Vähäisin ei ole poliittinen riski, mikä on toteutunut esimerkiksi Talvivaaran kohdalla.

Nälkämaahan piti saada työtä ja toimeliaisuutta vaikka väkisin, mutta lopulta koko hanke vaikuttaa lähinnä surulliselta ympäristöongelmalta ja yhteisten varojen tuhlaukselta.

Osakepeleissä on samantyyppisiä vaaroja. Se mikä on mennyt ylös, voi tulla myös alas. Ja toisinpäin.