Pääkirjoitukset

Sopimisen yhteiskunta on lakaistu maton alle

Keskeiset työmarkkinajärjestöt nostivat kädet pystyyn: pitkään väännettyä yhteiskuntasopimusta ei tule.

Työelämän pakkolait sitä vastoin tulevat. Ne rokottavat myös sellaisia palkansaajia, jotka ovat tiukoilla jo nyt.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on madonlukunsa jo lukenut. Sipilä tosin kommentoi tilannetta keskiviikkona korostetun maltillisesti. Uutta sopimisyritystä esitti puolestaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hallituksen vitsit ovat vähissä. Yhteiskuntasopimus oli Juha Sipilän keskeinen vaaliteesi, joka oli siivittämässä keskustaa vaalivoittoon ja hallitusvastuuseen.

Piti alkaa uusi sopimisen aikakausi. Todellisuudessa entinenkin sopimusyhteiskunta on murentumassa hallituksen pakkolakeihin ja työmarkkinajärjestöjen vastuuttomuuteen.

Suomalaisen työn ja tuotannon kansainvälisen kilpailukyvyn merkittävä parantaminen on ehdottoman tarpeellista. Suomi elää viennistä. Asia ei ole kenellekään epäselvä. Siitä huolimatta aitoa yritystä ja riittävää kriisitietoisuutta ei näytä olevan.

Auto- ja kuljetusalan AKT kiirehtii jo kohti uutta liittokohtaista kiristyskierrosta.

On tuhoisaa, jos AKT saa seuraajia. Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius muistutti Ylen haastattelussa, että Suomessa oli viime vuonna 143 lakkoa, Ruotsissa viisi ja Norjassa kymmenen.

Meillä ei systeemi toimi. Valitettavasti ei ole aihetta odottaa, että toimisi jatkossakaan.

Paljon puhtaammilla jauhoilla pussissaan ei selviä myöskään Elinkeinoelämän keskusliitto. EK takertui loppumetreillä siihen, että myös AKT:n pitää olla mukana.

Oliko EK:lla edes halua yhteiskuntasopimukseen? Nythän se saa ajamansa liittokohtaisen neuvottelukierroksen. Lisäksi vastuu siirtyy Juha Sipilän hallitukselle.

Juhani Salonius osui täsmälleen oikeaan arvioidessaan, että työmarkkinajärjestöiltä on iso kuva kateissa.

Yleinen epävarmuus lisääntyy yhteiskuntasopimuksen kariuduttua.

Hallituksen eduskunnassa ajamat pakkolait ovat jo valmiiksi kiristäneet mielialoja. On epäselvää, mitkä osat lausuntokierroksella olevista työelämäpaketista menevät läpi.

Jos Juha Sipilän hallitus joutuu vielä lipsumaan tavoitteistaan, alkaa se olla entinen.