Pääkirjoitukset

Sopimusyhteiskunnankoeponnistus alkaa

Työmarkkinajohtajien ja maan hallituksen keskeisten ministerien lomatunnelmat muuttuivat maanantaina kertaheitolla, kun hallitus julkisti esityksensä yhteiskuntasopimuksesta ja siihen liittyvästä aikataulutuksesta.

Viime viikot on käyty tiukkasanaista keskustelua yksin siitä, onko ylipäätään viisasta lähteä edes neuvotteluihin mukaan. Hallituksen aikeita epäillään muun muassa AKT:ssa, jonka puheenjohtaja, tietämättä edes neuvotteluesitystä, saati lopputulosta, ilmoitti liittonsa jäävän pois koko sopimuksesta.

Maanantain tiedotustilaisuudessa henki oli kokonaan toinen. Palkansaajakeskusjärjestöt, työnantajaliitto sekä maan hallitus sopivat koeteltuja kolmikannan periaatteita noudattaen neuvottelevansa seuraavat kolme viikkoa siitä, ryhdytäänkö neuvotteluihin.

Niiden tavoitteena on yhteiskuntasopimuksen allekirjoitus noin vuoden kuluttua. Tällöin päättyvät nyt voimassa olevat palkkasopimukset.

Hallituksen tavoite on sama kuin keväällä, jolloin muutamassa päivässä yritettiin saada aikaan viiden prosentin tuottavuusloikka, joka kohentaisi kilpailukykyä, elvyttäisi vientiä ja vahvistaisi työllisyyttä.

Nyt aikaa on kosolti enemmän ja vaikuttaa myös siltä, että kesäkuukaudet ovat lisänneet kriisitietoisuutta vastuunsa tuntevissa työmarkkinajärjestöissä. Jo pitkään odotettua käännettä parempaan ei ole tapahtunut, kansantalouden keskeisimmät tunnusluvut eivät taantuman päättymistä vielä julista.

Maan hallitus, jonka kokemusta työmarkkinoista on aiheellisesti epäilty vaatimattomaksi, on vaihtanut kesän mittaan neuvottelutaktiikkaa. Maanantaina ei enää tarjottu yksittäisiä keinoja, joilla kilpailukyky palautetaan, velkaantuminen taitetaan ja työllisyys kohennetaan, vaan ne jäävät osapuolten yhdessä määriteltäviksi.

Tyylilajin muutos voi olla hallitukselta viisas ratkaisu, sillä ylhäältä sanelemalla ei ole koskaan saatu hyviä tuloksia aikaan. Luottamusta herättänee myös entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen valinta solmujen aukojaksi, selvitysmieheksi ja sovun rakentajaksi.

Jo nyt on varmaa, ettei hänen tarvitse olla toimettomana.

Lähiviikot neuvotellaan tärkeistä asioista, ei enempää eikä vähempää kuin suomalaisten tulevaisuudesta.

Suomalainen sopimusyhteiskunta on menossa kenties historiansa kovimpaan testiin.

Päivän lehti

4.4.2020