fbpx
Pääkirjoitukset

Sosiaaliturvan uudistus vie vielä kosolti aikaa

Sosiaaliturvan kokonaisuudistus on monen puolueen asialistalla, vaikka se ei olekaan näiden eduskuntavaalien polttavimpia aiheita. Tuleva vaalikausi tuskin työhön riittää.
Kelan hallinnoimia sosiaaliturvan palveluja moititaan monimutkaisiksi ja byrokraattisiksi. Kuva: tomi vuokola
Kelan hallinnoimia sosiaaliturvan palveluja moititaan monimutkaisiksi ja byrokraattisiksi. Kuva: tomi vuokola

Sosiaaliturvauudistusta on pohjustettu vuosina 2017–2018 perustulokokeilulla, jossa 2 000 satunnaisesti valittua työtöntä sai ehdoitta verotonta perustuloa 560 euroa kuussa.

Perustulolla ei näytä alustavasti olevan myönteistä eikä kielteistä vaikutusta työllistymiseen. Se ei kokeilun perusteella vaikuta myöskään halukkuuteen osallistua työllistämispalveluihin.

Kela on selvittänyt, että perustulolaisten hyvinvointi parani.

Ainakin perustuloa saaneet kokivat vähemmän stressiä kuin vertailuryhmään kuuluneet. Kyse ei niinkään ollut paremmasta toimeentulosta, vaan huolta vähentää pienikin mutta aina varma rahasumma.

Toiseksi anniksi voi laskea perustuloa saaneiden hiukan paremman luottamuksen yhteiskunnallisiin instituutioihin ja omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Kokeilu varmisti oletuksen, että jonkinlainen vastikkeeton kansalaispalkka parantaa saajansa mielialaa ja luottamusta eikä taida vähentää työllistymistä. Tämä on hyvä tietää, mutta ei paremmin kerro, mikä olisi kaikkiaan paras ja kustannustehokkain malli uudistaa sosiaaliturvaa.

Pallo on edelleen puolueilla, joilla on erilaisia ratkaisumalleja. Isoin vedenjakaja on siinä, vaaditaanko rahalle vastikkeellisuutta. Vastikkeellisuus saa kannatusta, vaikka perustulokokeilun hyvinvointivaikutukset puhuvat vastikkeettomamman sosiaaliturvan puolesta.

Kaikki puolueet pitävät sosiaaliturvan uudistamista tarpeellisena.

Perustulon vankkumattomimmat kannattajat löytyvät vasemmistoliitosta ja vihreistä. Luultavasti uudistus kääntyy johonkin vastikkeelliseen mutta nykyistä yksinkertaisempaan malliin, joka miellyttänee SDP:tä, kokoomusta ja keskustaa sekä varauksin perussuomalaisia.

Kokonaisuudistuksen aikataulu on aivan avoin, kun sotekin on yhä levällään. Tukiviidakon harvennus on helpommin julistettu kuin tehty. Mitään valmista siitä tuskin tulee tulevana vaalikautena.

On kuitenkin selvää, että Suomen monimutkaista sosiaaliturvaa pitää muuttaa vastaamaan paremmin työelämän ja kansalaisten tarpeita.

Menot