fbpx
Pääkirjoitukset

Sote-solmut eivät vieläkään auenneet

Hallitus esitteli ylpeänä lakiluonnoksia, joilla kaikkien aikojen sote- ja maakuntauudistusta aiotaan viedä ponnekkaasti eteenpäin.

Sote-solmut eivät vielä tyystin auenneet, vaikka 600-sivuinen paketti saattoi sellaisen kuvan antaakin. Moni asia on yhä luonnosvaiheessa, ja niitä saatellaan laajalle lausuntokierrokselle.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät viimeistään vuonna 2019 maakuntien vastuulle. 18 maakuntaa saa samalla kontolleen myös pelastustoimen ja palasia valtionhallinnosta, kuten ELY- ja TE-keskuksista. Muutos on valtava.

Maakuntamalli etenee, mutta se hiertää selvästi edelleen. Maakunnat toimivat jatkossa tarkkaan rajatulla toimivallalla.

Lausuntokierrokselta on luvassa paljon palautetta, kun maakunnat pääsevät purkamaan paineitaan. Se ei ainakaan helpota uudistuksen eteenpäin viemistä.

Moni asia huutaa yhä vastauksia. Muun muassa se, miten kuntien ja hyvinvointiyhtymien palveluksessa olevat kymmenettuhannet työntekijät siirtyvät maakuntien palkkalistoille.

Vääntö jatkuu myös kuntayhtymien kiinteistöistä, jotka siirtyvät maakunnille. Kunnilla ja kuntayhtymillä on niistä omat mielipiteensä. Miten omistus toteutetaan, on jäänyt edelleen epäselväksi.

Lakiluonnokset eivät olleet läpimurto, mutta sote etenee. Mitä tapahtuu lopulta palveluille? Kiinnostavin kysymys on yhä vailla vastausta.

Sote-valmistelun kuuma kysymys valinnanvapaus on toteutumassa, vaikka hiomista riittää edelleen. Luonnokset antavat osviittaa, mitä on tulossa.

Sosiaali- ja terveyskeskus on jatkossa kaikkien ulottuvilla, mutta palveluja voi hoitaa myös omatiimi, jossa lääkäri ja terveydenhoitaja palvelevat asiakkaitaan.

Paljon puhuttu palveluseteli etenee, ja potilaan henkilökohtainen budjetointikin on keinovalikoimassa. Miten ne toteutuvat kirjavalla maakunta ja kuntakentällä, on kokonaan auki.

Epävarmuus jatkuu, ja kunnat pitävät tiukasti kiinni palveluistaan. Oma Häme etenee maakunnassa, mutta Forssassa valmistellaan omaa yhteisyritystä. Tämä kuvastaa epäluuloja maakuntien sisällä. Kasa lakiluonnoksia ei tätä tuskaa helpottanut.

Menot