Pääkirjoitukset

Sote-sopu kipuilee edelleen

Keväällä ja alkukesästä pariin kertaan syntynyt yhteinen näkemys sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta ei aiemmista vakuutteluista huolimatta olekaan kestävällä perustalla. Keväällä oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset lähtivät hallituksen takuumiehiksi ja kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat vakuuttivat sovun kestävän.

Ennen juhannusta peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) johtama parlamentaarinen valmisteluryhmä pääsi sote-uudistuksessa sen verran eteenpäin, että eduskunnan on määrä aloittaa sitä koskevan lainsäädännön työstäminen syysistuntokaudellaan.

Puheet vallitsevasta yksituumaisuudesta joutuivat keskiviikkona outoon valoon, kun RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund tykitti Kauppalehdessä sote-ratkaisun epäonnistuneen täysin.

Hänen mielestään päähallituspuolueet kokoomus ja sosiaalidemokraatit pettivät ja keskusta vei hallitusta kuin litran mittaa. Ministerin kritiikin kärki osoittaa siihen, että palvelujen järjestämisvastuuta ja niiden tuottamista ei lujista lupauksista sittenkään eroteta.

Haglundin mielestä ratkaisu sementoi julkisen palvelutuotannon ylivertaisen aseman yksityisiin yrittäjiin nähden. Lisäksi yhteisesti hyväksytty hallinnon malli muistuttaa koko lailla suoraan keskustan kannattamaa maakuntamallia.

Haastattelussa Haglund sanoo suoraan, ettei hän olisi pannut nimeään sopimuspaperiin, jos olisi tuolloin ymmärtänyt, mihin lopulta päädytään.

SDP:n tuore puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne hämmästeli keskiviikkona Yleisradion aamutelevisiossa ministerikollegansa reaktiota. Hän puolusti sopua kehumalla ratkaisua tasapainoiseksi siksi, että julkinen sektori vastaa palveluista kokonaisvaltaisesti ja yksityinen puoli täydentää niitä.

Toisistaan kovin poikkeavat ministeritason kannanotot osoittavat, että pitkään valmisteltu ja lopulta syntynyt sopu sittenkään taida olla kovin kestävää. Toisistaan poikkeavat puheet kielivät edelleen elävistä näkemyseroista, jotka eivät ole omiaan edistämään vielä kymmenkunta kuukautta vallassa olevan pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallituksen keskinäistä sopua ja kykyä harjoittaa tuloksellista politiikkaa. On valitettavaa, jos sote-ratkaisu nousee uudelleen kiistakapulaksi, vaikka sen piti olla jo pois hallituksen agendalta. Töitä riittäisi toisaallakin.

On totta, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on suuri ja monitahoinen asiakokonaisuus, jonka hahmottamiseen on kaikkien päättäjien käytettävä paljon aikaansa. Se on nyt vallassa olevan poliitikkosukupolven ehdottomasti mittavin uudistustyö.

Tästä huolimatta on perin outoa, että puolustusministeri Haglund sanoo nyt, ettei hän olisi pannut nimeään sopimukseen, jos olisi tiennyt, mihin lopulta päädytään. Kyllä ministerismiehen on oltava kaikissa tilanteissa tehtäviensä tasalla ja tiedettävä, mihin allekirjoituksellaan kulloinkin sitoutuu.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic