fbpx
Pääkirjoitukset

Sote-sopu sisältää useita uusia riidansiemeniä

Melkoisen pihtisynnytyksen tuloksena saimme aamuyöstä lauantaina soten. Sen syvin olemus ei ole kenellekään vielä tuttu, mutta ainakin suurimmasta kiistasta eli sote-alueiden määrästä saatiin aikaan päätös.

Se on keskustalle mieluisampi kuin kokoomukselle. Toisaalta kokoomus sai näin ujutetuksi päätökseen ajamansa valinnanvapauden julkisen ja yksityisen sektorin välille.

Lisävalaistusta päätöksen sisältöön saataneen vasta maanantaina. Aika oudolta himmeliltä vaikuttaa, että itsehallintoalueita tulee 18, mutta sote-alueita 15.

Päätöksen lähtökohtana ei ole ollut paras mahdollinen sote-alueiden määrä, vaan keskustan unelma maakuntahallinnosta.

Näyttää todennäköiseltä, että Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Savo joutuvat järjestämään sote-palvelunsa yhteistyössä jonkin naapurimaakunnan kanssa. Päätöstä tästä ei vielä ole.

Tällä hetkellä Suomessa on 151 sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjää. 15 on paljon parempi. Tosin kaikki asiantuntijat pitivät vielä isompia alueita ideaalina ratkaisuna. Politiikka vaatii kuitenkin aina kompromisseja.

Ehkä voidaan olla tyytyväisiä myös siihen, että hallitus lopulta pysyi koossa. Uudet hallitusneuvottelut olisivat vieneet aikaa, jota Suomen nykytilanteessa ei ole. Tarvitaan päätöksiä.

Oppositio viritteli jo ajatusta uusista vaaleista. Tiettävästi perussuomalaisten Timo Soini toimi erittäin aktiivisesti sote-neuvottelujen sovittelijana. Vaalit juuri nyt olisivat puolueelle myrkkyä.

Kanta-Hämeen näkökulmasta sote-päätös näyttää täyttävän sen, mitä täkäläiset kunnat ovat ajaneet. Sosiaali- ja terveyspalveluita päästäneen järjestämään oman maakunnan sisällä. Sen suuntainen valmistelutyö on jo aloitettu.

Nyt, kun rajat on vedetty, päästään toivottavasti pohtimaan palvelujen järjestämistä ja tuottamista toiminnallisesta näkökulmasta.

Tosin kantahämäläisittäin tärkein kysymys, keskussairaalan jatko täyden palvelun päivystävänä yksikkönä, on yhä auki. Sen eteen maakunnan on yhä tehtävä lobbaustyötä.

Lukuisia asioita on vielä ratkaisematta. Rahoituksen yksityiskohdat ja yksinkertaistaminen ovat työn alla. Miten sote-alueiden hallinto järjestetään demokraattisesti? Entä miten valinnanvapaus järjestetään käytännössä? Itämässä on useita hallitusriidan aiheita.

Menot