Pääkirjoitukset

Sote-uudistus on välttämätön paha

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on Alexander Stubbin (kok.) ja hänen edeltäjänsä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen isoin ja samalla vaikein urakka päättyvällä vaalikaudella.

Eduskunta oli sote-lakien lähetekeskustelussa yhtä mieltä siitä, että nyt on korkea aika saada aikaan päätöksiä. Kevään eduskuntavaalit painavat päälle.

Sotesta on tullut välttämätön paha. Uudistukselle ei ole vaihtoehtoa, mutta sen puutteet ja ainakin pahimmat epäoikeudenmukaisuudet pitää korjata.

Kunnilta lähtee sosiaali- ja terveyspalveluissa valta perustettaville 19 kuntayhtymälle, mutta kustannukset jäävät ja ne jaetaan lisäksi uudelleen kuntien kesken.

Tätä pidetään kunnallisen itsehallinnon vastaisena.

Lakiesitykseen sisältyneet kustannuslaskelmat olivat viime viikolla monille kunnille suoranainen sokki. Kunnat oli suoraan jaettavissa voittajiin ja häviäjiin.

Kärsimään joutuvat sellaiset kunnat, jotka ovat onnistuneet tähän asti järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelunsa muita edullisemmin. Näiden ainakin periaatteessa hyvin asiansa hoitaneiden, mutta nyt ”rankaistavien” kuntien ääni kuului vahvana eduskunnan lähetekeskustelussa.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) saattoivat vain vedota, että kustannusosuuksia tarkastellaan jatkovalmistelussa. Ministerit eivät osanneet luvata sen enempää, koska mitään ei ole luvattavissa.

Sote on kunnille elämän ja kuoleman kysymys. On selvää, ettei valtiovallan tehtävä ei ole ajaa kuntia konkurssiin.

Sosiaali- ja etenkin terveyspalveluiden järjestäminen on äärimmäisen kallista. Niihin menee yli puolet kuntien menoista. Kustannuksia on pakko saada alas. Keskeinen kysymys kuuluu: mihin kaikkeen kunnilla on varaa, kun taakka on jo paisunut kestämättömäksi?

Palveluiden järjestäminen erkaantuu kiistatta etäälle kunnallisesta demokratiasta.

Näin on kuitenkin jo aikoja sitten tapahtunut keskussairaaloita ja esimerkiksi isoja oppilaitoksia ylläpitävissä kuntayhtymissä. Niissäkin pääasiallinen valta on isoilla kunnilla.

Lähetekeskustelun jälkeen sote-paketti menee valiokuntakäsittelyyn.

Hämeenlinnalaisen kansanedustajan Johannes Koskisen (sd.) johtama perustuslakivaliokunta on paljon vartijana. On todennäköistä ja jopa toivottavaa, että valiokunta näyttää sotelle vihreää valoa.

Tuskin kukaan haluaa enää uutta sote-valmistelua pitkine lausuntokierroksineen. Jos viisautta ei ole jo löydetty, ei sitä ole enää mistä hakea.

Siirtymävaiheesta tulee joka tapauksessa vaikea monille ennestään taloudellisesti ahtaalla oleville kunnille. Kriisikuntia saadaan lisää. On lähes tragikoomista, että kuntarakenneuudistus on haudattu, mutta kuntia ajetaan pakkoliitoksiin sote-rahan voimalla.