Pääkirjoitukset

Sote yhä viimeistä viilausta vailla

Nihkeästi jo kolmen vuoden ajan edennyt sote-juna nytkähti piirun eteenpäin, kun puolueet pääsivät viime viikolla yksimielisyyteen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta. Tuottamisvastuu on uudessa mallissa sysätty 19 kuntayhtymälle ja palvelujen järjestämisvastuu olisi, kuten jo aikaisemmin päätettiin, edelleen viidellä sote-alueella. Ne pohjautuvat nykyisiin erityisvastuualueisiin, joiden ytimissä ovat maan yliopistosairaalat. Nämä sote-alueet päättävät lopullisten kuntayhtymien tehtävistä.

Muuta selvyyttä ei viime viikolla kasattu malli sitten tuonutkaan, jos sitä arvioidaan maakunnallisesta näkökulmasta. Ensimmäiset kommentit ovat lisäksi paljastaneet, että mallia voidaan tulkita kovin monella tavalla. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan alueelle on piirretty neljä kuntayhtymää. Se herättää kysymyksen, miten esimerkiksi Forssan seudulle vaivalla rakennettu hyvinvointikuntayhtymä sijoittuu uudessa rakennelmassa.

Kanta-Hämeen malli on ainakin paperilla lähellä toteutumistaan, ellei järjestelmään sitten lisätä vielä pienempiä tuotantoyksiköitä, kuten aikaisemmassa hallintohimmelissä jo ennakoitiin. Lounaishämäläisen seutukunnallisen mallin kohtalo on joka tapauksessa edelleen epäselvä.

Forssan mallia on kehuttu ja kiitelty moneen kertaan. Siihen on perusteensa, sillä sote-uudistuksen keskeinen asia sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisestä on edetty ehkä pisimmälle koko maassa. Kokemukset ovat myös osoittaneet, että oikealla tiellä ollaan.

Sote-uudistus vaatii edelleen viilausta ja vasta sen jälkeen selviää, millaiset alueet lopulta jäävät jäljelle ja miten palvelut turvataan. Kysymykset nykyisten rakenteiden sekä aluesairaaloiden ja maakunnan muiden terveyspalveluiden tulevaisuudesta ovat edelleen vastauksia vailla. Keskeinen kysymys kuuluu, annetaanko hyvin toimineille kuntayhtymille mahdollisuus jatkaa entiseen malliin. Tämä on kovin tuttu tilanne sote-uudistuksen ympärillä.

Poliittinen sopu oli pitkä askel eteenpäin. Seuraava vääntö käydään eduskunnassa, jossa arvioidaan uudistuksen laillisuutta. Soteen liittyvistä perustuslaillisista ongelmista ei ole vieläkään päästy tyystin eroon. Ongelmia on raivattu, mutta niitä näyttää olevan edelleen.

Perustuslakioppineet ovat toistuvasti muistuttaneet syntyvästä demokratiavajeesta. Pienten kuntien ääni ei kuulu ja niille sälytetään vain maksajan rooli. Maksuvelvoite ei ole mikä tahansa ostopalvelulasku, vaan sosiaali- ja terveysmenot ovat hyvinkin puolet kuntien vuotuisista menoista.

Esiin nousseet ongelmat punnitaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa lähiviikkoina ja päätöksillä alkaa olla tosi kova kiire. Moni pelkääkin jo, että sote mutkistuu taas valiokunnan käsittelyssä.

Eduskuntapuolueet sopivat suuret linjat viime keväänä. Ellei uudistus vieläkään etene ja aika loppuu, sote-sopu olisi viisasta pitää hengissä vaalien yli ja jatkaa niiden jälkeen siitä, mihin lähiviikkoina saatetaan juuttua.