Pääkirjoitukset

Sotea ei ehkä tule, olemmeko valmiita?

Kanta-Hämeeltä puuttuu B-suunnitelma. Kaupunkiseudut tähyilevät eri suuntiin.
Kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee edelleen hallituksen sote-esitystä. Sen jälkeen vuorossa on perustuslakivaliokunta.

Kun asia pitkittyy, se mutkistuu. Tämä on nähty niin tuhannen kertaa ponnistuksissa luoda uusi tapa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Suomessa.

Edelliskaudella työ olisi ehkä saatu maaliin ja vielä parlamentaariselta pohjalta, jos vaalit olisivat olleet muutamaa kuukautta myöhemmin.

Jos niin olisi käynyt, palveluita järjestettäisiin nyt todennäköisesti suurehkoissa kuntayhtymissä kautta maan.

Nykyisellä sote-kierroksella alkaa myös vahvasti näyttää siltä, ettei maaliin päästä. Kokoomuksen lempilapsi valinnanvapaus tuo malliin ylimääräisen vaikeuskertoimen.

On vahva epäily, että korjattunakaan esitys ei läpäise perustuslakivaliokuntaa.

Monet maakunnat tekivät heti nykyisen soten alkuvaiheessa omat johtopäätöksensä ja ovat valmistelun yhteydessä muodostaneet maakunnan kokoisen kuntayhtymän järjestämään palveluita.

Näin on toimittu muun muassa Päijät-Hämeessä, jossa hyvinvointikuntayhtymä järjestää niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin perhe- ja sosiaalipalvelutkin.

Se on sinänsä saavutus, sillä Päijät-Hämeessä vallitsee samantyyppinen keskuskaupungin ylivallan pelko kuin Kanta-Hämeessäkin.

Maakunnat, joilla on yhteinen kuntayhtymä tai ainakin tekeillä sellainen, ovat huomattavassa etulyöntiasemassa, jos sote-uudistus menee myttyyn tältäkin hallitukselta.

Kanta-Hämeessä on löyhä puhe kuntayhtymästä vuodelta 2015. Sen koommin asiaan ei ole palattu, eikä siitä ole tehty poliittisia päätöksiä.

Maakunnassa pitäisi heti käydä keskustelu, mitä oikeastaan halutaan. Riihimäellä on kaipuuta Keski-Uudenmaan Kuuma-kuntien joukkoon. Forssan hyvinvointikuntayhtymällä on kunniakas historia, mutta tulevina vuosina se ei vain riitä, kun veronmaksajat vähenevät koko ajan.

Kanta-Häme on kolmen kaupunkiseudun maakunta. Jos yksi niistä lipeää muualle, maakuntaa ei enää ole. Onko sillä merkitystä, ja mitkä ovat seutukuntien menestyksen mahdollisuudet jossain muussa yhteenliittymässä? Tämän pohdinnan aika on viimeistään, jos hallituksen sote-esitys karahtaa kiville. Niin voi käydä jo tämän vuoden puolella.