Pääkirjoitukset

Sotessa muovataan taas uutta kompromissia

Ei mitään uutta taivaan alla. Taas yksi sote-sopu lentää osin romukoppaan.

Erilaisia ratkaisumalleja on ollut esillä useita hallituskausia, mutta ne ovat törmänneet joko kuntien vastustukseen tai perustuslaillisiin ongelmiin.

Nyt Sipilän hallitus on samassa tilanteessa kuin Kataisen ja Stubbin hallitukset viime vaalikaudella.

Aikaan saatu kompromissi törmäsi taas demokratiakysymyksiin. Puolueet sopivat, että sote järjestetään 18 maakunnan eli itsehallintoalueen pohjalta, mutta niistä kolme joutuu tukeutumaan naapuriin.

Heräsi kysymys, mitä itsehallintoa se on, jos naapurimaakunta sanelee sote-kysymyksissä.

Nyt löydetty uusi lääke eli 5 suuraluetta, on itse asiassa vanha. Se kaivettiin edellisen hallituksen tiedostoista reilun vuoden takaa.

Tuolloin oli ns. erityisvastuualueiden eli ervojen pohjalta tekeillä viisi soten järjestämisaluetta.

Nyt niitä kutsutaan yhteistyöalueiksi. Ne eivät olisi järjestämisvastuussa, vaan ohjaisivat ja koordinoisivat maakuntia, jotka palveluita järjestäisivät.

Mitä tuo ohjaaminen tarkoittaa, ei ole vielä tiedossa. Virallista esitystä viidestä yhteistyöalueesta ei ole.

Valtakunnallisen sote-uudistuksen vetäjä Tuomas Pöysti kuitenkin nosti asian esille viikko sitten kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Hämeenlinnassa.

Pöystin mukaan avaimet ongelmiin löytyvät 5/18 -esityksestä. Tähän viittaa myös Helsingin Sanomat perjantaina. Lakiesitys viidestä yhteistyöalueesta lienee jo pitkällä.

Kanta-Hämeen näkökulmasta ratkaisu ei ensi näkemältä tunnu huonolta, jos maakunta saa pitää itsehallintonsa. Se todennäköisesti kuuluisi Tampere-vetoiseen ns. Väli-Suomen alueeseen niin kuin edellisellä vaalikaudella suunniteltiin.

Jos maakunnan itsehallinto säilyy, tuskin uusin ehdotus Forssankaan suunnalla aiheuttaa kovin suurta huolta. Sille Päijät-Häme -vetoinen sote-alue olisi ollut paljon pahempaa myrkkyä.

Esitys pitää pikaisesti saada julkiseksi. Se ratkaisee monta ongelmaa, mutta tuo silti yhden hallinnontason lisää. Himmeli siitä tulee, mutta ratkaisu on nyt saatava aikaan.

Yksitäisten kuntien kantokyky ei enää pitkään riitä sote-palveluihin.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic