fbpx
Pääkirjoitukset

Startup-sijoittaminen on todellista riskibisnestä – On kansantaloudelle tappio, jos kasvuyritykset päätyvät runsain mitoin ulkomaiseen omistukseen

Pääomasijoitusten reilu kasvu on hyvästä, mutta kannattaa samalla muistaa, että startup on riskibisnestä. Monesti riski laukeaa.
Rahaa startup-yrityksiin virtaa etenkin ulkomaisilta sijoittajilta.
Rahaa startup-yrityksiin virtaa etenkin ulkomaisilta sijoittajilta.

Ei kannata heittää vielä volttia, vaikka suomalaiset startup-yritykset keräsivät alkuvuoden aikana ennätysmäärän alku- tai kasvuvaiheen pääomasijoituksia – puolessa vuodessa enemmän kuin koko viime vuonna.

Leijonanosa kertyi ruokalähettipalvelu Woltin ennätyksellisestä satojen miljoonien rahoituskierroksesta tammikuussa. Samainen startup-yhtiö päätyy seitsemän miljardin euron jättikaupalla yhdysvaltalaisen ruoan tilauspalvelu Door Dashin omistukseen.

Suomi on Pääomasijoittajat ry:n mukaan yksi nopeimmin kasvavista startup-keskittymistä Euroopassa. Rahaa startup-yrityksiin virtaa etenkin ulkomaisilta sijoittajilta, sillä Suomen markkina on pieni.

Venture capital -sijoittaminen keskittyy rahoittamaan alkutaipaleella olevia yhtiöitä, joiden kassavirta tapaa olla suurista odotuksista huolimatta pakkasella ja uusien tuotteiden, palveluiden tai liiketoimintamallien kehittäminen vaatii huomattavia pääomapanostuksia.

Pääomasijoittamisen ideana on aktiivisella tukemisella saada lupaava startup-yhtiö kannattavaksi eli taaperruksesta täyteen lentoon.

Rahaa on tyrkyllä varsinkin uuden sukupolven teknologiayrityksille.

Kunnon rahoitus mahdollistaa kasvuyhtiöiden kasvamisen ja innovaatioiden kehittämisen. On tapauskohtaista, paljonko se näkyy työpaikkoina Suomessa.

Suomalaiset startup-yritykset ja -pääomasijoittajat perustivat tänä syksynä Suomen startup-yhteisö ry:n, jonka mukaan suomalainen talous tarvitsee startupien kiihdytystä.

Yhteisön tavoitteena on saada kasvuyritysten ääni paremmin kuuluville. Haaveena on rakentaa Suomesta innovatiivinen startup- ja kasvuyritystoiminnan paratiisi. Haasteena on työvoimapula.

Kotimaisten, kasvavien startup-yritysten maailmanvalloitus uhkaa liian usein törmätä skaalautumisongelmiin, kun ei ehkä ole riittävästi osaavaa työvoimaa, rahoitusta eikä toiminnan tukea. On kansantaloudelle tappio, jos kasvuyritykset päätyvät runsain mitoin ulkomaiseen omistukseen.

Woltilla sentään pääkonttori pysyy Helsingissä ja Suomen valtio saa muhevat verotulot.

Menot