Pääkirjoitukset

Stubb löi jo valttikorttinsa pöytään

Väistämätön tapahtui Lännen Median tiistaisessa vaalipaneelissa: kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb löi pöytään oman valttikorttinsa.

Stubb tiukkasi keskustan puheenjohtajalta Juha Sipilältä tämän kokemusta kansainvälisestä politiikasta. Samaan aikaan oli noussut jonkinasteinen kohu siitä, kun Juha Sipilä oli täyteen kalenteriinsa vedoten kieltäytynyt EU-aiheisesta englanninkielisestä vaalipaneelista.

Keskustan johto on kannatusmittausten mukaan edelleen vakuuttava, vaikka onkin selvää, että se vaalien alla jonkin verran kutistuu. Viimeisin mittaustulos kertoo lähinnä vain siitä, että neljänneksen kannatusosuus on edelleen jopa historiallisen iso.

Jotakin Stubbin on pakko jo kiireesti tehdä, koska kokoomuksen takamatka on erittäin pitkä. Lisäksi myös SDP ja Perussuomalaiset kirivät kaiken aikaa.

Vaalien keskeinen rintamalinja saattaa hyvinkin kulkea kokoomuksen ja keskustan välillä.

Juha Sipilä ei ole ensimmäisen kauden kansanedustajana yksinkertaisesti ehtinyt hankkia kokemusta kansainvälisestä politiikasta. Se ei tietenkään kerro mitään hänen kyvyistään. Näyttöjen aika tulee mahdollisesti vasta vaalien jälkeen.

Pääministeri puolestaan liikkuu kuin kala vedessä EU:ssa ja kansainvälisissä ympyröissä. Stubb tuli politiikkaan vuoden 2004 eurovaaleissa. EU on hänelle vahvaa kotikenttää, mutta silläkin on kääntöpuolensa.

Stubbin omat aukot ovat kotimaan asioissa, mikä on näkynyt myös hänen työskentelyssään pääministerinä.

Niin Stubb kuin Sipiläkin tietävät vallan mainiosti, että huomattavan iso osa Suomen ja suomalaisten asioista päätetään EU:ssa. Suomen tulevan pääministerin on hallittava kaikkia sisäpolitiikan osa-alueita sivuavat EU-asiat kuin omat taskunsa.

Kansainväliset asiat ovat jokapäiväistä peruskauraa pääministerin johtamassa hallitustyöskentelyssä. Myös turvallisuuspoliittisen ympäristön muutoksista on pysyttävä kärryillä.

Jokin yksittäinen asia tai aihealue voi vielä hyvinkin muuttaa eduskuntavaalien asetelmia.

Pääministeri johtaa yhdessä presidentin kanssa Suomen ulkopolitiikkaa, mutta kansalaiset tuskin tekevät sen perusteella äänestyspäätöstään. Ulkopolitiikassa nähdään edelleen enemmänkin pysyvyyttä, ja kiistattomat muutostarpeet ovat kotoisia.

EU-komission Suomen edustuston tilaisuudessa koettiin keskiviikkona pieni välikohtaus. Keskustan arvostettu europarlamentaarikko ja kansanedustajaehdokas Olli Rehn poistui tilaisuudesta protestiksi sille, kun Juha Sipilä ei saanut nimetä paikalle sijaista.

Tappio oli tapauksessa tilaisuuden järjestäjän. Vaalikeskustelu Suomen ulkopolitiikasta on tyhjänpäiväinen, jos mukana ei ole vaalien ylivoimaisen ykkössuosikin edustajaa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic