Pääkirjoitukset

Stubbin talouskokous kuivahti kasaan

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kutsui myös opposition edustajat mukaan keskiviikkoaamuiseen talousneuvoston kokoukseen. Herätteenä oli luottoluokittaja Standard & Poor´sin päätös laskea Suomen luottoluokitusta.

Pääministerin peruste oli hyvä: Suomi tarvitsee mahdollisimman laajaa yhteisymmärrystä, jotta voidaan tehdä kaikki mahdollinen talouskehityksen kääntämiseksi. Ajankohta on kuitenkin erittäin hankala, kun sekä keskustalla että Perussuomalaisilla on aivan liikaa omia poliittisia intressejä, osin myös perusteltuja.

Keskiviikkoaamun talouskokous kuivahtikin valitettavasti pahanlaisesti kasaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini heitti ensimmäisen kiven. Siitä ei Soinia pidä edes mitenkään moittia. Pikemminkin hän ymmärsi tilanteen, jossa ei ole nopeasti kovin paljon tehtävissä. Pesäeron tekeminen hallitukseen on nyt hänelle varmasti poliittisesti viisasta.

Soini ei olisi voinut enää selvemmin perustella poisjääntiään. Hän sanoi, että Perussuomalaiset pyrkii kaatamaan hallituksen välikysymyksellään talouspolitiikasta. Siksi nyt ei veljeillä hallituksen kanssa.

Alexander Stubbin hallituksella on takanaan eduskunnassa niin niukka enemmistö, että Soinin kaltainen poliitikko ei voi jättää tilaisuutta käyttämättä.

Lähes yhtä tyly oli talouskokoukseen osallistunut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän luonnehti kokouksen antia vähäiseksi.

Kahden johtavan oppositiopuolueen edustajat tapaavat torstaina, eikä suunnitelmissa ole enempää eikä vähempää kuin hallituksen kaataminen. Se on harvinaisen paljonpuhuva tapa suhtautua pääministeri Stubbin asialliseen yhteistyötarjoukseen. Ei ollut ihme, että Stubbin ilme oli Kesärannassa kokouksen jälkeen poikkeuksellisen vakava.

Stubb törmää edelleen suhteellisen kokemattomana pääministerinä poliittiseen realismiin: hallitus vastaa itse omasta politiikastaan ja ennen kaikkea sen epäonnistumisista. Nyt oppositiolla on tilaisuus jopa niillä hekumointiin. Vaalit lähestyvät päivä päivältä.

Oppositio toimii oman roolinsa mukaan, hakee vaihtoehtoja ja pyrkii saamaan niille eduskunnan enemmistön tuen. Mitään velvollisuutta hallituksen tukemiseen ei ole.

Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini ovat tasan samassa veneessä, jonne mahtuu keväällä vain yksi kippari.

Lännen Median teettämä kysely kertoi selvää kieltä Juha Sipilän suosiosta Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

Sipilä sen paremmin kuin Soinikaan ei voi olla näyttämättä Stubbille paikkaa politiikanteon ammattilaisten joukossa.

Yksi peruste Sipilän ja Soinin nuivaan suhtautumiseen talousneuvoston kokoukseen on se, ettei Suomi ole äkkiarvaamatta syöksynyt tai syöksymässä talouskriisiin. Julkisen talouden kestävyysvaje ja rakenneuudistusten tarve ovat olleet jo pitkään tiedossa. Tilanne on vakava, mutta ei Suomeen sentään mitään hätätilaa tarvitse julistaa.

Menot