Pääkirjoitukset

Suhteellisuudentaju heitti pahasti

Kun vihonviimeinenkin takaraja Sunny Car Centerin rahoituksen järjestymiseksi meni umpeen, voidaan Hämeenlinnassa huokaista helpotuksesta.

Hämeenlinnan kunnallispolitiikan kokoomus- ja demarivetoista johtoa ei voi syytää ainakaan pitkämielisyyden puutteesta. Sitä löytyi yllin kyllin kuten myös uskoa liikemies Markku Ritaluoman vakuutteluihin.

Hämeenlinnassa uskottiin yrittäjään, vaikka tämän ideat olivat sekä korkealentoisia että taivaita kurkottavia. Siinä ei ole lähtökohtaisesti mitään pahaa tai epäilyttävää.

Jälkipyykin pesu jatkuu vielä pitkään. Kauaskantoisin vaikutus on kunnallispoliittinen.

Epäluulo Perussuomalaisten johtaman Pro Hämeenlinnan ja Hämeenlinnaa perinteisesti hallinneen kokoomus–SDP -akselin välillä on syvä.

Kaupunginhallituksen toimintakyky on jopa vakavasti vaarantunut. Se ei ole kaupungin eikä kaupunkilaisten etu.

Henkilösuhteisiin syntyneet kolhut eivät korjaannu mahdollisesti koskaan. SCC on päätepisteessään, mutta silti asiaan palataan vielä vuosia. Surullisinta on, että kaikki tarmo pitäisi kohdistaa kunnallispolitiikassa aivan muihin asioihin kuin keskinäiseen vihanpitoon.

Hämeenlinnan kaupungille koituneet taloudelliset vahingot jäävät todennäköisesti pieniksi. Kokonaan niitä ei voi kuitenkaan kiistää. Imagotappiolla puolestaan ei ole hintaa.

Markku Ritaluoma on itse ottanut asiassa isoimmat taloudelliset riskit. Hänen ei voi sanoa myöskään hyötyneen hämeenlinnalaisten veronmaksajien kustannuksella.

Elinkeinotoiminnan tukeminen maanhankinnalla ja kaavoituksella sisältää aina riskinsä, joiden ottaminen on usein täysin perusteltua. Pelkkä varovaisuus johtaa vain varmaan nollatulokseen. Joskus menee pieleen ja tässä tapauksessa meni harvinaisen raikkaasti.

Itse kukin kadunmies voi sanoa tienneensä välittömästi jo juhannuksen alla vuonna 2010, että suuren maailman tyyliin esitellyt suunnitelmat ovat täysin utopistisia.

Yleinen suhteellisuudentaju ei vain riittänyt sen ymmärtämiseen, että hanke on aivan liian suuri toteutuakseen Suomessa saati Hämeenlinnassa. Autokauppiaat heittivät SCC:n esitteet välittömästi roskiin. He eivät ole myöskään käsityksiään peitelleet.

Päättäjät kokivat tuolloin ja paljon sen jälkeenkin kuitenkin velvollisuudekseen toimia parhaan mahdollisen vaihtoehdon mukaisesti. Se tie on nyt käyty loppuun.

Markku Ritaluoma on esiintymisessään erittäin vakuuttava. Häntä kuunnelleiden päättäjien suhteellisuudentaju heitti, ja sen avoin myöntäminen olisi nyt enemmän kuin rehellistä. Viimeistään mahdollisen sambialaisen rahoituslähteen olisi pitänyt soittaa lopullisesti kelloja.

Mihinkään keskinäiseen pahoittelukierteeseen ei pidä lähteä, vaan todeta tilanne ja jatkaa Hämeenlinnan kehittämistä asukkailleen nykyistä paremmaksi kaupungiksi, joka pärjää myös ilman autokaupan keskusta.

Menot