Pääkirjoitukset

Suhteet Yhdysvaltoihin ovat historiallisen hyvät

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili yhdessä muiden pohjoismaisten valtiojohtajien kanssa Yhdysvalloissa otolliseen aikaan.

Niinistö jatkoi Washingtonista vierailulle Viroon, jossa palattiin välittömästi asian ytimeen, yhteiseen turvallisuuteen.

Turvallisuustilanne Itämeren piirissä on edelleen Ukrainan kriisin jäljiltä tulenarka ja kenties kriittisempi kuin Suomenlahden pohjoisrannalta näyttää.

Virolaisia kiinnostaa edelleen Pohjoismaiden ja etenkin Suomen tuki mahdollisissa kriisitilanteissa.

Yhdysvallat on sitoutunut Natossa osaltaan Viron turvallisuuden takaamiseen. Suomi ja Ruotsi eivät voi jäädä asiassa sivustakatsojiksi.

Baltian asia on meidänkin asiamme, halusimme tai emme.

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei ollut presidentti Niinistön Yhdysvaltain-vierailulla lainkaan esillä, mitä presidentti vieläpä erikseen painotti.

Yhdysvalloille Suomi ja Ruotsi ovat täysin ongelmattomia mahdollisina tulevina Nato-jäseninä. Siitä ei ole mitenkään revittävissä isoja otsikoita.

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat kunnossa ja monella tavalla jopa historiallisen hyvät, kenties paremmat kuin koskaan.

Yhdysvallat on maailman mahtavin valta, ja Suomi on vertailussa lilliputti, jonka merkitys kasvaa EU-jäsenyydestä ja pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Suhteilla on myös taustansa: Suomi on amerikkalaisille myös vanha ihanne, pieni pohjoinen maa, joka pitää, minkä lupaa.

Presidentti Barack Obaman virkakausi on jo kalkkiviivoilla, mutta Yhdysvaltain suhtautuminen Pohjolaan ja Baltiaan on tuskin muuttumassa.

Pohjoismailla on luultavasti jatkossakin vakaa rooli Yhdysvaltain turvallisuusstrategiassa.

Epävarmuustekijäkin on tiedossa. Presidentiksi voi hyvinkin nousta arvaamaton Donald Trump.

Panssariprikaatin johtamaan harjoitukseen (Arrow 16) osallistui Niinisalon Pohjankankaalla Yhdysvaltain Euroopan joukkojen osasto.

Historiallinen yhteisharjoitus, ensimmäinen laatuaan Suomen maaperällä, päättyi viime perjantaina. Samana päivänä Niinistö ja Obama tapasivat Valkoisessa talossa.

Amerikkalaiset ja suomalaiset olivat erittäin tyytyväisiä Arrow-harjoitukseen. Lausunnoista osa oli kohteliaisuutta, mutta ilmeisesti joukot toimivat myös aidosti hyvin yhdessä.

Päivän lehti

5.7.2020