Pääkirjoitukset

Sumusta määrätietoisiin toimiin

Tuskin ehti viimeinen nuijankopautus napsahtaa pöytään Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa, kun jo ensimmäiset valtuutetut riensivät vakuuttamaan, etteivät voi hyväksyä esimerkiksi budjettiin sisältyviä palveluverkon muutoksia.

Kuitenkin budjetista päätettiin valtuustossa yksimielisesti, ryyditettynä yhdellä ponnella, joka ei muuttanut sen sisältöä.

Jo vuosia kaupunginvaltuusto on päättänyt vain budjetin päälinjat ja strategiat. Kaupunginhallitus ja lautakunnat ovat myöhemmin tehneet päätökset palvelusopimuksista ja käyttösuunnitelmista, joissa on tarkemmin määritelty, mitä rahalla saa.

Tällä kertaa valtuusto teki budjettipäätöksen vielä tavallista niukemmin tiedoin sen sisällöstä. Budjettiin todennäköisesti tulee muutoksia myös tekstipuolelle, kun talouden tasapainottamista pohtiva remonttiryhmä pääsee vauhtiin.

Taloustilanteen koko synkkyys paljastui vasta syksyllä, eikä ennen budjettikäsittelyä ehditty tai haluttu tehdä yksityiskohtaisia esityksiä säästökuurin aiheuttamista toimista.

Päätökset on siirretty ensi vuoteen. Mahdollisimman pian on otettava pää puskasta ja pohdittava esimerkiksi palveluverkkojen järkiperäisyys ja tehokkuus. Tämä siitä huolimatta, että äänestäjät ärähtävät siitä varmasti.

Samoin on pohdittava, miten saada panostuksia ennaltaehkäiseviin, matalan kynnyksen palveluihin, jotka eivät tuota killinkejä kassaan vaan ensivaiheessa vievät niitä.

Esimerkiksi tehokkaat liikuntapalvelut, jotka kattavat kaikki ikäluokat, tuovat tutkitusti säästöjä terveydenhuoltoon myöhemmin, mutta eivät heti. Samoin voi olla kulttuurin laita.

Kun rahat ovat vähissä, kunnat leikkaavat ensimmäisinä näitä niin sanottuja elämänlaatupalveluja. Ne eivät yleensä ole lakisääteisiä palveluita ja niistä on helpoin säästää. Näin on käymässä nyt Hämeenlinnassa.

Se, mitä kaupungin rahoittamasta elämänlaadusta säästyy, on minimaalista.

Remonttiryhmän epäkiitollisena tehtävänä onkin nyt etsiä uusia tapoja tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä peruskoulutus ja varhaiskasvatus. Siellä liikkuvat isot rahat.

Jokainen muutos varmasti kiinnostaa kaupunkilaisia, jotka eivät ensi-istumalta yleensä ole valmiita niihin. Nyt remonttiryhmältä, joka on käytännössä kaupunginhallitus, odotetaan pikaisia ja hyvin perusteltuja toimia.

On erittäin mielenkiintoista, pystyykö ryhmä yksimielisiin esityksiin vai ryhdytäänkö esimerkiksi palveluverkoilla tekemään politiikkaa lähestyviä eduskuntavaaleja silmällä pitäen.

Nyt tarvitaan vahvoja poliittisia johtajia, joka onnistuvat yhdistämään rivit vaikean tilanteen ratkaisemiseksi.

Ennusmerkit näyttävät huonoilta. Esimakua tulevasta nähtiin tämän viikon Itsenäisyysfantasia-sekoilussa. Lisää vastaavia paniikkijarrutuksia ja -kiihdytyksiä ei tarvita.

Sen sijaan yhteen hiileen puhaltaminen auttaa aina.