fbpx
Pääkirjoitukset

Sunnuntailisäsoppa paloi pahasti pohjaan

Keskustelu sunnuntailisistä pulpahtelee pintaan Suomessa aika ajoin. Sunnuntaikorvaukset pääsivät viime vuonna Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kohutulle leikkauslistalle. Sittemmin Sipilä perui pahat puheensa ja hallitus vauhditti pahasti jämähtäneitä kilpailukykyneuvotteluja lupaamalla luopua pakkolaeista.

Kelkankääntö oli kädenojennus työntekijäjärjestöille, jotka olivat heikennykset torpanneet.

Kilpailukykysopimus syntyi tukalasti vuoden veivauksen jälkeen. Ja miten ollakaan, kun sopimuksen allekirjoittamisesta ehti kulua kuukausi, kokoomuslaiset intomielet nostivat kesän poliittiselle areenalle työ- ja yrittäjyyspakettinsa, joka ei varo arkaa aihetta.

Yhtenä toimenpide-ehdotuksena on, että palkansaajien nykyisistä lakisääteisistä sunnuntaityökorvauksista voitaisiin sopia työpaikoilla tai työehtosopimuksissa. Älämölö nousi.

Kokoomus oli valmistellut työ- ja yrittäjyyspakettia jo keväällä, mutta kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) ja kumppanien ulostulo oli epäonnistunut ajoituksesta alkaen.

Toimenpide-ehdotusten tekijäksi ilmaistiin reppavasti kokoomuksen eduskuntaryhmä, vaikka takana taisi paremminkin olla markkinaliberaali työryhmä.

Ehdotus ei suoraan tarkoita palkansaajien sunnuntailisille loppua, mutta se lupailee pirulle pikkusormea. Etu lain turvin on paljon vahvempi kuin liitoissa tai varsinkaan työpaikkatasolla neuvoteltu sopu.

Tavoitteena on joka tapauksessa työnantajien kustannusten alentaminen, mikä toki voisi synnyttää jokusen työpaikan esimerkiksi ravintolaan. Vuorotyötä tekeville lisien loppu tekisi laajan loven palkkapussiin.

Oppositio ja ammattiyhdistysliike pääsivät teilaamaan ehdotuksen täyslaidallisella. Hallituskumppaneita keskustaa ja perussuomalaisia harmitti joutua selittelemään, ettei leikkausaietta ole eikä asia etene. Häly on kiusallinen myös kokoomuksen johdolle.

Löyhät poliittiset heitot kuuluvat kesään, kun eduskuntakin on tauolla. Huonosti harkittuina ne keikuttavat venettä. Ehdotus on helposti tulkittavissa niin, ettei kokoomus anna kilpailukykysopimukselle arvoa. Epäluottamusta ei pidä ruokkia.

Siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava tai odotettava kärsivällisesti otollisempaa hetkeä. Niin se on ainakin poliittisesti kannattavampaa.

Menot