Pääkirjoitukset

Suojelupoliisin muistutus syytä ottaa tosissaan

Terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on Suomessa matala, mutta yksittäisten radikaali-islamistien tekemien väkivallantekojen uhka on kohonnut.

Tämä oli tärkein Suojelupoliisin viesti keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Kantaansa Supo perustelee sillä, että Suomessa on terrorismille myötämielisiä henkilöitä noin 350, ja heillä on kontakteja terroristisiin järjestöihin ulkomailla.

Yksittäisellä terroriteolla Suojelupoliisi tarkoittaa esimerkiksi iskua, joka tehtiin Lontoossa viime viikolla.

Radikalisoitunut ja aiemmin Britannian tiedustelupalvelun tarkkailussa ollut mies ajoi autolla jalankulkijoiden päälle sillalla, minkä jälkeen hän hyökkäsi puukolla varustautuneena poliisin kimppuun.

Raukkamaisessa iskussa menehtyi viisi ihmistä ja vähintään 50 ihmistä loukkaantui.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari muistutti kuitenkin (HäSa 30.3.), ettei Suomessa ole onneksi kertaakaan ollut tilannetta, jossa olisi jouduttu estämään konkreettista ja toteutumisen asteella olevaa terrori-iskua.

Tästä huolimatta Suojelupoliisin muistutukset maailman pahuudesta on syytä ottaa tosissaan. Siksi suomalainen yhteiskunta tarvitsee toimivaa Suojelupoliisia – jolla on myös riittävät valtuudet hankkia tietoa sieltä, missä sitä on.

Nykyaikana tämä tarkoittaa yhä useammin tietoverkkoja ja internetiä.

Suojelupoliisi on huolissaan myös siitä, että suomalaisia nuoria vaikuttajia yritetään taitavalla ja määrätietoisella toiminnalla värvätä vieraiden valtioiden asiamiehiksi.

Tietyissä yhteyksissä tämä saattaisi kuulostaa lähinnä agenttitarinalta, mutta esimerkiksi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja sanoo tunnistavansa ilmiön. Tärkeän tiedon lähteille pääsee moni; poliitikkojen lisäksi niin eduskunnan avustajat kuin virkamiehet.

Supon mukaan Suomessa on vieläpä ”suhteellisen paljon” vieraiden valtioiden tiedustelutyöntekijöitä, jotka toimivat diplomaattisella peitteellä. Näin tiedustelutyöntekijät eivät voi joutua osaksi rikosprosessia. Tarkkaa lukumäärää tiedustelutyöntekijöistä on tietysti mahdoton antaa.

Suojelupoliisin julkisen muistutuksen jälkeen avustaja- ja virkamieskunnassa osataan varmasti olla valppaampia.

Päivän lehti

28.5.2020