fbpx
Pääkirjoitukset

Suomalaisten auttamisen halu on ennätysmäistä – Osoitus ihmisyydestä, toivo rauhasta ei saa kuolla

Menossa on jopa täysin ennen kokematon auttamisen aalto. Sitä voi pitää hienoja osoituksena ihmisyydestä ja siitä, että väkivaltaa vastaan voidaan todellakin toimia.
Seppo Wesin vei Finn Recycling oy:n entisen tehdaspaloauton ajamalla Ukrainaan Urjalan Nuutajärveltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seppo Wesin vei Finn Recycling oy:n entisen tehdaspaloauton ajamalla Ukrainaan Urjalan Nuutajärveltä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Se mikä tapahtuu juuri nyt ukrainalaisille voi tapahtua myös meille. Siksi suomalaisten auttamisen halu Venäjän hyökkäyksen uhriksi joutunutta Ukrainan kansaa kohtaan on ollut niin laajaa, kaikenkattavaa, spontaania ja vapaaehtoista.

Suomalainen kansalaisyhteiskunta näyttää parasta voimaansa.

Uutissuomalaisen (HäSa 30.3.) mukaan neljän suuren järjestön SPR:n, Suomen Unicefin, Kirkon Ulkomaanavun ja Pelastakaa lapset -järjestön keräämä avustussumma oli viikon puolivälissä jo lähes 45 miljoonaa euroa.

Liikkeellä ovat jopa miljoonan euron lahjoituksia antaneet yritykset kuin myös lukemattomat yksityiset kansalaiset. Kaikkien panos on yhtä arvokas.

Myös kantahämäläiset ovat auttaneet ja auttavat monin tavoin ja kiitettävästi ukrainalaisia. Täältä on lähtenyt vapaaehtoisvoimin koottuja avustuskuormia ja muun muassa Urjalan Nuutajärveltä Jokivarren VPK:n varustama paloauto.

Pakolaisia on otettu vastaan ja majoitettu. Lisäksi muun muassa Hämeenlinnassa perustettiin viikko sitten Ukraina-keskus vapaaehtoisvoimin kaupungilta käyttöön saatuihin lyseon tiloihin. Kaikkinainen pyyteettömyys ja asenne ansaitsevat jakamattoman kiitoksen.

Menossa on jopa täysin ennen kokematon auttamisen aalto. Sitä voi pitää hienoja osoituksena ihmisyydestä ja siitä, että väkivaltaa vastaan ja sen uhrien auttamiseksi voidaan todellakin toimia. Jokainen voi. Toivo rauhasta ei saa kuolla.

Sota on tullut lähelle. Ukrainalaiset, niin miehet, naiset, kuin lapset ja vanhuksetkin ovat hengenvaarassa.

Erityisen vaikutuksen ovat tehneet tavalliset ukrainalaiset miehet. He ovat lähteneet rintamalle ja hyvästelleet perheensä, joista monet ovat suunnanneet pakoon sotaa ja kuolemaa.

Suunnattomia vahinkoja syntyy kaiken aikaa. Ukraina on onnistunut torjumaan urhoollisesti Venäjän monet hyökkäykset, eikä sen ilmeinen tavoite muun muassa pääkaupunki Kiovan valtaamiseksi ole onnistunut. Humanitäärinen katastrofi on siitä huolimatta nykyajan Euroopassa hirvittävä ja ihmismielellä jopa käsittämätön.

Menot