Pääkirjoitukset

Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteys vahvistuu

Suomi ja Ruotsi käyvät yhtä jalkaa kohti Natoa. Viikonlopun alla länsinaapurissa julkistettu laaja Nato-selvitys jatkaa samaa tahtia, vaikka maiden välillä on hymyilevän yhteistyön takana myös selviä sävyeroja.

Suomen vastaavassa selvityksessä nousi keväällä esille naapurimaiden kohtalonyhteys Nato-jäsenyyttä harkittaessa. Suora suomalainen suositus kuului, että Nato-jäsenyyttä haettaisiin yhdessä – tai jätettäisiin hakematta.

Ruotsalainen tulkinta asiasta on hämärämpi. Vastaavaa suositusta ei löydy kuin ehkä tarkasti rivien välistä lukemalla.

Kahden vuoden päästä pidettävistä valtiopäivävaaleista on tulossa Nato-vaalit, mikä politisoi lausuntoja jo nyt.

Pidättyväisesti Natoon suhtautuvat sosiaalidemokraatit ovat vakuuttaneet, ettei Ruotsi ole lipsumassa liittoutumattomuudestaan.

Nato-myönteinen porvarillinen allianssi puolestaan näkee raportin puoltavan suoraan liittoutumista.

Ruotsin Nato-vaalit käydään ajallaan, mutta kysymystä Suomen Nato-jäsenyydestä ei voi tietenkään päättää ruotsalaisessa äänestyksessä. Suunta voi olla yhteinen, mutta lopullisen päätöksen perusteineen pitää olla kansallinen.

Venäjän ennakoidaan molemmissa maissa reagoivan tavalla tai toisella mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Ulkoministerit Timo Soini (ps.) ja Margot Wahlström (s.) kirjoittivat maanantain Helsingin Sanomissa Venäjään ja osin Ukrainaan viitaten: ”Meidän täytyy lähettää selkeä viesti, että tuemme jokaisen maan oikeutta päättää omasta turvallisuuspolitiikastaan.”

Asia on itsestään selvä, mutta se pitää sanoa edelleen ääneen. Moskovan korvat tuppaavat olevaan asiassa valikoivat.

On Suomellekin erinomaista, että Ruotsi on perumassa puolustuksensa alasajoa. Luopuminen asevelvollisuusarmeijasta oli virhe, ei kuitenkaan ruotsalaisten onneksi kohtalokas.

Reserviläisliitto ilmoitti sunnuntaina olevansa valmis antamaan ruotsalaisille sotilaallista koulutusapua. Avuntarjous on varmaan vakavassa mielessä esitetty, mutta siinä on myös vahva annos ironiaa.

Ruotsin maavoimat on hajotettu nollatasolle, mutta sikäläiset kansalliset voimavarat ovat sittenkin aivan riittävän vahvat puolustuksen jälleenrakennukseen.