Pääkirjoitukset

Suomen malli voi avata työmarkkinasolmut

”Suomen malli tehdään vasta sen jälkeen kun kiky-sopimus on voimassa.”

Näin viestitti Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder julkisuuteen, kun työmarkkinajärjestöt olivat toimittaneet hallitukselle kirjeen, jossa ne kertovat, miten palkankorotukset määrittyvät vuoden 2017 jälkeen.

Suomalainen työmarkkinapolitiikka ei toden totta vaikuta juuri tällä hetkellä kovin yksinkertaiselta.

Yhteiskuntasopimus ja sen seuraaja kilpailukykysopimus on vuoden aikana horjunut, kaatunut ja se on hylätty monta kertaa. Kunnes vihdoin helmikuun lopulla työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät asiasta yhteisymmärrykseen.

Kaikille SAK:n tärkeille ja suurille jäsenliitoille kilpailukykysopimus ei kuitenkaan käynyt. Etenkin Palvelualojen ammattiliiton kielteinen kanta tuli monille yllätyksenä.

Nyt sopimuksen hylänneitä liittoja houkutellaan mukaan Suomen mallilla, johon hallituksen tulisi puolestaan vastata veronkevennyksillä. Suomen mallissa palkankorotuskierroksilla otettaisiin huomioon erityisesti vientialat – paljolti samalla tavalla kuin Ruotsissa.

Jossittelua tai ei, Suomen olisi kannattanut kopioida länsinaapurin järjestelmä jo 2000-luvun alussa.

Työmarkkinasolmu voi siis aueta, mikäli hallitus poistaa luvatusti pakkolait, peruu lisäsäästöt ja unohtaa veronkorotukset. Lisäksi sen pitäisi toteuttaa kansalaisten ostovoiman turvaavat tuloveronkevennykset.

Näin saataisiin ainakin Pam harkitsemaan kantaansa uudestaan. Liittoa kiinnostaa ostovoima erityisesti, sillä koheneva ostovoima turvaa myös palvelualan työpaikkoja. Ja viime vuosina suomalaisten ostovoiman kehitys on ollut vaisua.

Hallituksessa näyttää olevan vankka tahtotila pitkään jatkuneen vatuloinnin lopettamiseksi. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) totesikin ykskantaan, että kilpailukykysopimus ja Suomen malli luovat hyvät edellytykset veronkevennyksille.

Rehn ei siis vielä luvannut veronkevennyksiä, mutta juuri suorempaan ei tuohon suuntaan voi vihjata. Todennäköistä on, että valtiovarainministeriössä lasketaan kuumeisesti lukuja ennen Palvelualojen ammattiliiton kokousta.

Ehdollinen lupaus veronkevennyksistä miellyttäisi kaikkia ammattiliittoja.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic