fbpx
Pääkirjoitukset

Suomen politiikan jakolinjat muutoksessa

Poliittisen jakolinjat ovat Suomessa muutoksessa. Nyt ei puhuta enää kolmesta suuresta, vaan pikemmin viidestä keskisuuresta.
Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen kisaavat keskustan puheenjohtajuudesta. Kuva: Tomi Vesaharju
Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen kisaavat keskustan puheenjohtajuudesta. Kuva: Tomi Vesaharju

Suomen puoluekartta pysyi pitkään vakiona. Oli SDP, kokoomus, keskusta ja niiden perässä lukuisia pienpuolueita, kun SKDL haudattiin, ja sen perillinen vasemmistoliitto jämähti alle kymmenen prosentin kannatukseen.

Oikeisto-vasemmisto–jakolinjan tilalle on paljolti tulleet globalistit ja nationalistit. Ensiksi mainitut vannovat kansainvälisen yhteistyön ja vastuukannon sekä EU:n perusarvojen nimiin. Kasvavana huolenaiheena on ilmaston lämpeneminen.

Nationalistien suhtautuminen on kutakuinkin käänteinen globalisteihin nähden. Osa kieltää ilmastonmuutoksen, kansainvälisen yhteistyön sijaan korostetaan kahden välisiä suhteita, Euroopan unionia halutaan purkaa sisältäpäin ja maahanmuuttoon suhtaudutaan kriittisesti.

Uudet jakolinjat heijastelevat laajempaa kansainvälistä kehitystä.

Suomessa nationalismia edustaa perussuomalaiset. Toisessa ääripäässä on sitten vihreät, jolle kansainvälisyyden lisäksi korostuvat ympäristöasiat.

Eduskuntavaaleissa nämä kaksi puoluetta olivat selkeitä voittajia. Vaalien jälkeisissä gallupeissa molempien kannatus on vain kasvanut.

Perussuomalaiset on nyt selkeästi maan suosituin puolue ja vihreät koputtelee demarien ja kokoomuksen kantapäillä. Keskusta löytyy vasta sijalta viisi.

Politiikan polarisaatiosta ei kerro vain nuo kaksi suosiotaan kasvattanutta puoluetta. Myös vasemmistoliitto ja SDP ovat yhä enemmän kallistumassa vihreiden suuntaan. Niin ikään kokoomus liputtaa vastuullisen ilmastopolitiikan puolesta, suhtautuu myönteisesti maahanmuuttoon ja puolustaa EU:n arvoja.

Nykyisestä kehityksestä kärsii eniten keskusta. Puolue seilaa ajopuuna keskellä polarisaatiota ilman omaa selkeää missiota. Niin ikään maaltamuutto kaupunkeihin sulattaa kannatuspohjaa.

Kenen etuja puolue ajaa? Juha Sipilän johdolla se veti vahvasti oikealle ja toteutti kokoomuksen linjauksia. Nyt halutaan kallistua pienen ihmisen puoleen halailemalla demareita, vasemmistoliittoa ja vihreitä.

Nuo kolme puoluetta tekevät tuon paljon keskustaa uskottavammin. Perussuomalaisten linjalle lähteminen taas veisi uskottavuuden rippeetkin.

Menot