Pääkirjoitukset

Suomen talouden suurin kasvu on ohi

Sopivan suuri kasvukin olisi riittävää. Murheita ovat ammattitaitoisen työvoiman saatavuus ja hyytynyt tuotekehitys. Metsäteollisuus seuraa tulevan hallituksen veroratkaisuja.
Sanomalehtipaperia valmistumassa UPM:n Kaipolan tehtaassa. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen on ladellut kovia reunaehtoja tulevan hallituksen veropäätöksille. Kuva: Jukka Vuokola

Suomi on pieni maa niin hyvässä kuin pahassa. Talous kasvaa Yhdysvalloissa vielä, mutta kauppa- ja tullineuvottelut Kiinan kanssa hämärtävät tulevaa. Euroopan talous seuraa Yhdysvaltoja ja lopulta se heijastuu myös Suomeen.

Alkuvuoden aikana on tullut uutisia isoista yt-neuvotteluista Wärtsilä ja Tieto etunenässä. Niistä ei pidä kuitenkaan tehdä liian pitkälle johtopäätöksiä suhdannemuutoksista, koska hyvässäkin tilanteessa jotkut toimialat supistuvat ja toiset kasvavat.

Suomen talouden suurin kasvu on ohi, mutta hitaampi kehitys ei välttämättä tarkoita taantumaa. Itse asiassa sopivan suuri kasvu pitää talouden pyörät pyörimässä.

Isompia murheita ovat sekä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus että yritysten hyytynyt tuotekehitys. Ristiriita on melkoinen, kun tulevakin hallitus painii työllisyysasteen nostamiseksi pohjoismaiselle tasolle lähemmäksi 80 prosenttia ja yritykset kertovat työvoimapulasta.

Suomi nousi 1990-luvun suuresta lamasta Nokian lisäksi myös muiden yritysten investoinneilla ja innovaatioilla. Jotain kertoo joko Suomesta tai yrityksistä, että niiden tuotekehitys- ja tutkimusmenot ovat puolittuneet reilussa kymmenessä vuodessa. Tämä ei voi olla näkymättä tulevina vuosikymmeninä.

Sanotaan, että Suomi elää metsästä. Metsäteollisuuden jättien toimintaa ja panostuksia kotimaahan seurataan äärimmäisen tarkasti. Niin UPM kuin StoraEnso ovat selvinneet suhdanteista ja pysyneet mukana maailmanlaajuisessa kehityksessä.

Esimerkiksi UPM:n tarjonnasta oikeastaan vain sanomalehtipaperin kysyntä on laskenut.

Sen sijaan verkkokaupan kasvu, muovin korvaaminen biotuotteilla ja kaupungistuminen tukevat metsäjättien liiketoimintaa jatkossa yhä paremmin.

Metsäteollisuuden huolena on se, että alan kilpailuedellytykset myös seuraavan hallituksen aikana säilyvät samanlaisina kuin kilpailijoilla.

UPM on parhaillaan suunnittelemassa satojen miljoonien biodieseljalostamon rakentamista Kotkaan. Paljon energiaa syövä teollisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat yhtälö, joka toivottavasti saadaan Suomessa toimimaan kestävällä tavalla.