fbpx
Pääkirjoitukset

Suomessa taas pian kolme suurta

Puolueiden kannatuksen kehitys näyttää suuntaa siitä, että marssijärjestys on palaamassa entisiin uomiin. Viimeksi MTV3:n teettämä tutkimus kertoi, että kokoomus, SDP ja keskusta mahtuvat kolmen prosenttiyksikön sisään, jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt.

Kokoomus keräsi tutkimuksessa 23:n, SDP 21:n ja keskusta 20 prosentin kannatuksen.

SDP:n ja keskustan kannatuksen nousu on pois perussuomalaisilta. Puolueen suosio on laskenut vajaan vuoden sisällä kymmenen prosenttiyksikköä. Edellä mainitussa tutkimuksessa perussuomalaisten kannatus on 12 prosenttia, jos korjauskertoimia ei oteta mukaan. Korjauskertoimilla kannatus romahtaa.

Puolueiden suosiot toki vaihtelevat mielipidemittauksesta toiseen. Erot voivat olla merkittäviä, eikä yksittäisiin prosenttilukuihin pidä sokeasti tuijottaa. Vaihteluun vaikuttaa myös se, mihin vaaleihin pohjautuen kysely tehdään.

Esimerkiksi keskustalla on tapana saada kunnallisvaalikyselyissä suurempia kannatuslukuja kuin eduskuntavaalikannatusta kysyttäessä.

Kun puolueiden kannatuskehitystä tarkastellaan vaikkapa vuoden ajanjaksolla, on trendi selkeä. Perussuomalaisten jytky sulaa vauhdilla, demarit nostaa alhaista kannatustaan kohti tavanomaista tasoa ja keskustakin kirii.

Perussuomalaisten suosion laskun syyt ovat selvät. Kansalaiset kyllästyivät nopeasti EU:n vastaiseen inttämiseen ja kritiikkiin maahanmuuttoa kohtaan. Ihan oma lukunsa on sitten yksittäisten kansanedustajien törttöilyt.

Vaikutusta on myös puheenjohtaja Timo Soinin väsymisellä ja medianäkyvyyden vähenemisellä, eikä uusia poliittisia avauksiakaan ole tullut.

Keskustan kannatuksen kasvua voi selittää sillä, että perussuomalaisiin loikanneet ja epäröivät ovat palanneet.

Demarien nousu perustuu paljolti puheenjohtaja Jutta Urpilaisen terästäytymiseen valtiovarainministerinä. Puheenjohtajuuden alkuhapuilujen jälkeen hän on opetellut kotiläksynsä, ja se näkyy esiintymisvarmuutena ja sanavalmiutena. Kiperiin kysymyksiin EU:n kriisipaketeista hän on vastannut tyhjentävästi ja kakistelematta.

Nyt on tullut demarijohdolle selväksi myös se, että kannattajat ovat valmiita hyväksymään tiukatkin päätökset, jos ne perustellaan hyvin. SDP hyväksyi vastoin vaalipuheita alv:n korotuksen ja antoi periksi myös tulonsiirtojen tiukennuksiin, jotta valtion velkaantumisvauhtia voidaan hidastaa.

Kokoomuksen suosiota hallitustyön päävastuu ei ole syönyt hitusenkaan vertaa. Kannattajat ymmärtävät tiukat ratkaisut. Piikkipaikalla pysymistä avittaa myös puheenjohtaja Jyrki Kataisen jämäkkä toiminta pääministerinä ilman ylimielisyyden häivää.

Pikemminkin Katainen on esiintynyt nöyränä ja rehellisen oloisena vaikeiden tilanteiden edessä. Etenkin Kreikan mahdollisen eurosta eroamisen vaikutuksia Suomeen häneltä perätään joka mutkassa.

Menot