Pääkirjoitukset

Suomesta yritetään saada mediasodan pelinappula

Newsweek-lehti räjäytti verkkosivuillaan vapun lihavimman uutisankan. Lehden artikkelissa väitettiin Suomen valmistelevan liki miljoonan sotilaan joukkoja kriisin varalle.

Hämmästyttävällä tavalla ilman lähdekritiikkiä toiminut lehti antoi ymmärtää, että mahdolliset sukellusvenehavainnot Helsingin edustalla ja näinä päivinä puolustusvoimien lähettämät reserviläiskirjeet liittyvät suoraan sotavalmisteluihin.

Puolustusvoimat rauhoittelee kohua ja yrittää korjata, mitä korjattavissa on. Muuta ei ole tehtävissä, kun oikean tiedon välittäminen muistuttaa yhä enemmän Don Quijoten taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Puolustusvoimien päätavoite on valmistautuminen Suomen puolustamiseen kaikissa oloissa. Sotilaallinen maanpuolustus perustuu yhä suhteellisen laajaan reserviläisarmeijaan. Armeijan on säilyttävä yhteys reserviinsä, ja juuri tätä tarkoitusta reserviläiskirje palvelee.

Internetissä julkaistu juttu on helposti korjattavissa, mutta ilmeisen tuottamuksellinen vahinko on jo tapahtunut. Myös se on merkittävää, miltä asiat saadaan näyttämään, ei vain se, miten ne ovat.

Väärät tiedot uppoavat kansainvälisesti vaarallisen otolliseen maaperään. Newsweek on vedetty mediasodan välikappaleeksi ja samaa yritetään tehdä myös Suomelle.

Taustalla ovat Ukrainan kriisi ja kansainvälisen tilanteen kärjistyminen. Ukrainan itäosissa ei ole sodan ainoa rintama. Pelissä on valtavia taloudellisia ja poliittisia etuja, jotka ovat saaneet presidentti Vladimir Putinin käynnistämään mediasodan länttä vastaan.

Venäjällä tiedotusvälineet ovat presidentin valvonnassa. Moskova soveltaa samaa vaikutuskeinoa myös kansainvälisesti. Kremliä lähellä oleva uutistoimisto Sputnik aloitti hiljattain ”uutisvälityksen” myös suomeksi.

Newsweekin haastattelemat suomalaislähteet ovat aivan oma lukunsa. Jos Suomesta valitaan kaksi lähdettä, ei voi mitenkään olla sattumaa, että molemmat ovat tunnettuja sekä asiattomista että perättömistä väitteistään. Valheet ovat läpinäkyviä, mutta valitettavasti niitä ei voi pelkällä naurulla ohittaa.

Propagandassa vanha keino on sekoittaa totta ja valhetta, yhdistellä mielivaltaisesti asioita. Arvoton voitto Kremlin suomalaisille myötäilijöille on se, että asialle saatiin valjastettua erittäin arvostettuna yleensä pidetty amerikkalainen media.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic