Pääkirjoitukset

Suomi ja Ranska lähentyvät toisiaan

Niinistö ja Macron rakentavat EU:n puolustusta.
Emmanuel Macronin vierailun tärkein puheenaihe on turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Presidentti Sauli Niinistön huipputapaamiset jatkuvat. Venäjän kollegaa Vladimir Putinia hän kävi tapaamassa viime viikolla tämän kesäasunnolla Sotshissa.

Huomenna tulee Helsinkiin Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaimonsa Brigitten kanssa.

Herkästä tilanteesta kansainvälisessä politiikassa kertoo se, että myös Macronin vierailun tärkein puheenaihe on turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

 

Niinistön ensimmäisellä virkakaudella Euroopan unionin yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka oli lähes kirjoittamaton kortti ja lähinnä teoreettista pohdintaa.

Venäjän vallattua Krimin 2014 on yhteistyö alkanut saada pysyviä rakenteellisia malleja.

Suomi on merkittävästi tiivistänyt kahdenvälistä yhteistyötään niin Ruotsin, Britannian kuin Yhdysvaltojen kanssa. Macronin vierailun aikana tunnustellaan varmasti vastaavaa etenemistä Ranskan kanssa.

Virallisesti puhutaan vasta EU-jäsenmaiden yhteisestä tahdosta osallistua yhteistyön syventämiseen. Esimerkkeinä käytetään mieluummin luonnonkatastrofien jälkihoitoa ja rauhanturvaamista kuin varsinaista sotilaallista yhteistyötä.

 

Macron on kuitenkin ajamassa eurooppalaisen sotanyrkin perustamista. Mukana on kahdeksan Nato-maata Euroopasta.

Kun Suomi pyrkii mahdollisimman läheiseen yhteistyöhön Naton kanssa ilman varsinaista jäsenyyttä, on todennäköistä, että Suomi on jatkossa mukana myös tässä yhteisössä.

Niin Niinistön kuin Macronin tavoitteena on kuitenkin, että puolustuksellinen yhteistyö konkretisoituu Euroopan unionissa.

 

Yhdysvaltojen ensimmäisestä naisesta Melanie Trumpista poiketen Macronin puoliso Brigitte osallistuu vierailun aikana omaan ohjelmaansa.

Yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa he käyvät ainakin Uudessa lastensairaalassa ja Suomenlinnassa.

Pariskunnat antavat yhteiselollaan myös hiljaisen viestin suvaitsevaisuudesta. Kummallekaan pariskunnalle ikäero ei tunnu olevan ongelma.

Brigitte Macron on miestään 25 vuotta vanhempi ja Sauli Niinistö vaimoaan 29 vuotta.

Päivän lehti

14.7.2020