Pääkirjoitukset

Suomi ja Ruotsi käsi kädessä kohti Natoa

Ulkoministeriön asettama Nato-työryhmä korostaa toimeksiantonsa neutraalia luonnetta perjantaina julkistetussa raportissaan.

Yhden huomattavan poikkeuksen työryhmä tekee: Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset kulkevat käsi kädessä. Se käy raportista suoraan ilmi.

Se, mitä Ruotsi tekee, vaikuttaa vääjäämättä myös Suomen turvallisuuteen. Toiseen suuntaan: Suomen ratkaisuilla on iso merkitys Ruotsille.

Nato-jäsenyyden vaikutukset olisivat työryhmän mukaan Suomen kannalta huomattavasti suotuisammat, jos Suomi ja Ruotsi tekisivät päätöksen koordinoidusti yhdessä, kuin siinä tapauksessa, että Suomi liittyisi Natoon yksin.

Vastaavasti: Ruotsin päätös liittyä Natoon ja Suomen päätös olla liittymättä jättäisivät Suomen eristyksiin ja yksin. Voiko asian selvemmin sanoa? – Eristäytyminen tarkoittaisi, jos ei yksin jäämistä, niin ainakin joutumista nykyistä enemmän harmaalle alueelle.

Suomi ja Ruotsi kulkevat käytännössä jo nyt yhdessä kohti Natoa. Maiden puolustusyhteistyö syvenee kaiken aikaa. Islanti, Norja ja Tanska ovat valmiiksi Nato-maita. Yhdessä Pohjoismaat vaikuttaisivat Natossa päätöksentekoon huomattavan suurella painoarvolla.

Venäjä pyrkii estämään Suomen ja Ruotsin aikeet liittyä Natoon. Työryhmä huomauttaa näin kiertelemättä. Aiempien laajentumiskierrosten valossa Venäjän reaktiot olisivat ”voimakkaita, jopa tylyjä”.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti jo Dagens Nyheterissä, tosin nimellisesti vain Ruotsia ”sotilasteknisistä toimenpiteistä”, jos maa liittyy Natoon.

Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista tulee tarpeeseen. Edellinen on vuodelta 2007 ja eri maailmasta.

Turvallisuustilanne Euroopassa ja Itämeren piirissä on lyhyessä ajassa mullistunut. Ukraina, pakolaiskriisi ja terrorismi pakottavat arvioimaan turvallisuusratkaisuja.

Päättäjillä, eduskunnalla ja mahdollisessa kansanäänestyksessä suomalaisilla pitää olla eväät päätöksensä tueksi.

Suomen ja Ruotsin kohtalot näyttävät sinetöidyiltä, ja kansainvälinen turvallisuusyhteistyö on Suomen tie. Tästä kaikesta huolimatta uskottava kansallinen puolustus on edelleen välttämätön ja paras Suomen ja suomalaisten turva.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic