fbpx
Pääkirjoitukset

Suomi jatkaa Kreikan tukijana

Kreikan parlamentin torstain vastaisen yön äänestys maan lainoittajien vaatimista uudistuksista jätti syvän haavan maan sisäpolitiikkaan.

Parlamentti hyväksyi kolmannen tukipaketin ehdot selvin luvuin, mutta voittajat eivät hymyilleet. Johtavan hallituspuolueen Syrizan ryhmä hajosi, päätös vietiin läpi Eurooppa-mielisen opposition tuella.

Pääministeri Alexis Tsiprasin hallituksen elinpäivät saattavat olla vähissä ja sen kaatuminen tietäisi uusia parlamenttivaaleja.

Äskeisen kansanäänestyksen tulos mitätöitiin ja Kreikka joutuu nielemään entistä ankaramman matokuurin. Ei siis ole mikään ihme, että osa kansasta raivoaa kaduilla, mutta kaikki eivät enää jaksa. He vain odottavat apaattisina ja kauhuissaan, mitä seuraavaksi on tulossa.

Helppoa ei ole Kreikan rahoittajillakaan. Osa euromaista kipuilee ankarasti paitsi vanhoja lainojaan, myös tulossa olevan kolmannen tukipaketin seurauksia. Kriittisimmin lisävastuisiin suhtautuvat Saksa ja Suomi, jotka eivät tosin ole kaksin. Kaikki EU-maat ja muut rahoittajat epäilevät Kreikan mahdollisuuksia.

Euroopan komission Kreikalle esittämä seitsemän miljardin euron hätälainakaan ei saa varauksetonta kannatusta. Siltarahoitus edistäisi maan selviytymistä siihen asti, kun pysyvä rahoitus on ratkaistu.

Hätälaina ja kolmas tukipaketti kulkevat käsi kädessä. Mikäli hätälainaa ei myönnetä, Kreikka kaatunee muutamassa päivässä, jonka jälkeen puhutaan humanitäärisestä hätäavusta, ei pitkävaikutteisesta rahoitusoperaatiosta.

Suomen hallitus ei ota vastatakseen enää ainoatakaan lisäeuroa, mutta neuvottelee Kreikan rahoittamisesta. Kolmanteen tukipakettiin osallistutaan, mutta ainoastaan hallitusohjelman raamien mukaisesti.

Hallituksella on linjalleen äänestäjien tuki. Tänään julkistetussa Lännen Median teettämässä mielipidemittauksessa kansalaiset torjuvat varsin selvästi Suomen osallistumisen kolmanteen tukipakettiin. Jos siihen kuitenkin mennään mukaan, kuten nyt näyttää käyvän, hallitus nauttisi nipin napin kansalaisten luottamusta.

Erikoista tuloksessa on, että perussuomalaisten kannattajista vain joka neljännen mielestä puolueen pitäisi lähteä hallituksesta, jos Kreikkaa vielä tuetaan. Hallituspuolueen asema viehättää niin paljon perussuomalaisten äänestäjiä, että kovat puheet ennen vaaleja ovat jo unohtuneet.

Menot