fbpx
Pääkirjoitukset

Suomi kaipaa kännykkäajan jälkeen uusia ideoita

Kannattaako kännyköitä valmistaa, kehittää ja markkinoida isolla rahalla, jos ne eivät myy? Nokia teki tappioista johtopäätöksensä pari vuotta sitten, keskiviikkona oli Microsoftin vuoro.

Kun Nokia kertoi myyvänsä matkapuhelintoimintonsa, syksyinen Suomi synkistyi maansuruun. Maan lamasta niin rahallisesti kuin symbolisesti nostanut yhtiö joutui yritysjärjestelyn kohteeksi. Jälkeenpäin tarkasteltuna Nokiassa tehtiin pakon edessä oikea tilannearvio ja viisas ratkaisu – ja ehkä vielä viimeisellä mahdollisella hetkellä.

Nokia oli jäänyt matkapuhelinliiketoiminnassa nopeasti niin kauaksi pahimmista kilpailijoistaan, että lähes 5,5 miljardin euron hinta kännykkäyksiköstä oli ja on edelleen ilmeisen nerokas bisnesratkaisu.

Myös Microsoft on joutunut myöntämään saman. Nokia-ostos kirjattiin yhtiön taseessa arvottomaksi. Tosin amerikkalaisjätille tämänkin kokoluokan erehdykset ovat vielä jotenkin siedettäviä.

Lumiat ja Windows-puhelimet eivät vakuuttaneet kuluttajia missään vaiheessa, ja Microsoftille tuli kiire minimoida tappioitaan. Muutamassa prosentissa heilunut markkinaosuus kännykkäbisneksessä on joka tapauksessa Microsoftin kaltaiselta yritykseltä raskas epäonnistuminen.

Suomeen ja erityisesti Saloon Microsoftin päätökset vaikuttavat murheellisella tavalla. Irtisanomisuhka koskee pelkästään Suomessa 2300 työntekijää.

Salon tuotekehitysyksikkö lakkautetaan kokonaan. Äkillistä rakennemuutosta jo vuosikausia kestänyt entinen menestyskaupunki tarvitsee jatkossakin valtion tukea, mutta nopeasti myös uusia työpaikkoja.

Jotain hyvää Salossa on jo tapahtunut. Esimerkiksi Orion ja Nordea ovat aloittaneet toimintaa Nokialta vapautuneissa tiloissa. Silti tulevaisuudenusko on Salossa rankasti koetuksella.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kannusti työnsä menettäviä perustamaan uusia pienyrityksiä. Pääministerin sanat saattavat synkkänä päivänä kuulostaa aavistuksen epätodellisilta, mutta niissä on järki mukana.

Suomi tarvitsee uusia yrityksiä, työntekijöiden osaamista ei saa päästää rapautumaan ja rakennemuutokseen on pystytty vastaamaan muuallakin.

Erityisesti viennin tulevaisuuden rakenteeseen on kiinnitettävä tosissaan huomiota. Raikkaat ideat on otettava ennakkoluulottomasti vastaan, sillä maailma ei ole vielä valmis.

Menot