Pääkirjoitukset

Suomi on yhä turvallinen maa

Yksittäisistä väkivaltaisuuksista saatetaan vetää sellaisia johtopäätöksiä, että Suomi olisi aikaisempaa turvattomampi maa. Tilastot kertovat muuta.
Mennään hakoteille, jos poliitikot ryhtyvät vetämään yhtäläisyysmerkkejä muualla maailmassa tapahtuvien katuväkivaltaisuuksien ja Suomen tilanteen välille. Kuva Ranskasta. Kuva: epa08488540
Mennään hakoteille, jos poliitikot ryhtyvät vetämään yhtäläisyysmerkkejä muualla maailmassa tapahtuvien katuväkivaltaisuuksien ja Suomen tilanteen välille. Kuva Ranskasta. Kuva: epa08488540

Suomalaiset joutuvat yhä harvemmin väkivaltaisuuksien kohteeksi. Pitkän ajan tilaston mukaan vähennystä on tapahtunut kahden vuosikymmen aikana kolmanneksen verran.

Kadut Suomessa ovat kansalaisille turvallisia. Summittaiset väkivallanteot, jotka kohdistuvat tuntemattomiin, ovat todella harvinaisia.

Suomi on kuitenkin yhä väkivaltainen maa. Väkivallanteot tapahtuvat kuitenkin valtaosaltaan perheissä tai tuttujen kesken. Suomi sijoittuu väkivaltatilastoissa perän pitäjäksi Pohjoismaissa, mutta on sentään itäisen Euroopan maiden edellä.

Kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps.) jätti sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) kirjallisen kysymyksen vastattavaksi yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta.

Kysymyksessään hän viittaisi juhannuksena tapahtuneeseen yhteenottoon, jossa nuoria juhlijoita rauhoittamaan menneet poliisit joutuivat kivityksen kohteeksi. Myös poliisiautoja kohdeltiin kaltoin. Tilanteen rauhoittamiseen tarvittiin kymmeniä poliiseja.

Tilastoissa on pientä kasvua poliisiin kohtaamissa väkivaltaisuuksissa ja poliisin vastustamisessa. Mäkysen viittausta siitä, että Suomi seuraa Ruotsin kehitystä, eivät tilastot tue.

Kansanedustaja syyttää viranomaisten tiedotuslinjaa liian pidättyväiseksi. Juhannuksen tapahtumistakin poliisi on hänen mielestään turhan vaitonainen.

Mäkysen mukaansa suomalaiset kokevat yhä enemmän turvattomuutta ja pelkoa väkivallasta.

Osasyynä tähän on varmasti sekin, että väkivallanteoista uutisoidaan yhä räväkämmin ja sosiaalisessa mediassa käytävän keskustelun varjoon jäävät helposti faktat ja pidemmän aikavälin kehitystrendit.

Viranomaiset ovat Suomessa valinneet tiedottamisessa asialinjan, jossa korostuvat faktojen kertominen ilman dramatiikkaa. Samalla pyritään huolehtimaan siitä, ettei kansalaisille aiheuteta turhaa pelkoa.

Helposti mennään hakoteille, jos poliitikot ryhtyvät vetämään yhtäläisyysmerkkejä muualla maailmassa tapahtuvien katuväkivaltaisuuksien ja Suomen tilanteen välille.

Omassa luokassa on Yhdysvaltain tilanne. Kadut muistuttavat ajoittain taistelutannerta.

Päivän lehti

4.8.2020