Pääkirjoitukset

Suomi osallistuu jo omilla vahvuuksillaan

Kansainvälinen koalitio Yhdysvallat etunenässä rakentaa yhä laajempaa ja vahvempaa rintamaa Isisiä vastaan. Avunpyyntöjä satelee ympäri maailmaa ja Suomikin joutuu muiden mukana arvioimaan, miten toiminnassa voidaan olla mukana.

Yhdysvaltain avunpyyntö ei yllättänyt millään tavalla. Se kertoo koruttomasti, miten laajalta pohjalta Isisiä yritetään nujertaa. Mukana on jo kymmeniä maita. Sotilaalliset toimet Syyriassa ovat suurvaltojen pelikenttää, mutta tekemistä riittää tiedustelusta koulutukseen ja humanitääriseen apuun.

Suomi osallistuu jo omilla vahvuuksillaan. Viitisenkymmentä sotilasta kouluttaa Isisiä vastaan taistelevia sotilaita Pohjois-Irakissa. Keskiviikkona kävi ilmi, että Yhdysvaltain pyyntö liittyy juuri koulutukseen ja sen mahdolliseen lisäämiseen.

Päätös koulutukseen osallistumisesta ei ollut aikaisemminkaan vaikeaa. Sotilaalliset toimet ovat työkalupakin ulkopuolella, koska laki kieltää puolustusvoimien voimakeinot maan rajojen ulkopuolella. Tämä on ollut Yhdysvaltojen ja muiden tiedossa jo ennen avun pyyntöäkin.

Kansainvälinen paine on kuitenkin kova ja kaikki Pohjoismaat ovat samassa tilanteessa. Vastaus on annettava, ja se osittain jo annettiinkin.

Presidentti Sauli Niinistö lupasi Suomessa vierailleelle YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille, että Suomi antaa täyden tukensa neuvotteluille, joita käydään YK:n turvin Syyriassa. YK:n tavoitteita tuetaan jatkossakin, vaikka järjestö on osoittautunut viime kuukausina hampaattomaksi.

Tämä ei tietenkään riitä koalitiolle, mutta Suomi voi hyvin tukea kansainvälistä toimintaa kriisinhallintaoperaatioiden kautta. Jokainen maa vetää omat linjansa kansainvälisten sopimuksien ja oman lainsäädäntönsä puitteissa.

Ranskan terrori-iskujen jälkeen on tapahtunut paljon. Isisin vastaisessa koalitiossa on kymmeniä maita ja monet niistä jo suorissa taistelutoimissa.

Puolen valinta ei ole vaikeaa, sillä yhteinen vihollinen yhdistää. Se kertoo paljon tilanteesta, johon on ajauduttu.

Koalition toiminta ei rajoitu vain iskuihin Syyrian maaperällä. Se antaa mahdollisuuksia monenlaiseen apuun. Suomi voi tarkan harkinnan jälkeen edelleen osallistua kansainväliseen toimintaan omien mahdollisuuksien ja asemansa mukaan.