fbpx
Pääkirjoitukset

Suomi pitää aktiivisesti yllä Nato-valmiutta

Paljon on ehtinyt tapahtua sitten edellisen, vuoden 2012 ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon.

On käynyt ilmi, että turvallisuustilanteen moninaisiin muutoksiin on osattava reagoida tarvittaessa erittäin nopeasti.

Uhkakuvien lista on pitkä Euroopassa ja Pohjolassa. Se alkaa Venäjän toimista Ukrainassa. Terrorismi on pahana kakkosena.

Suomen liittyminen Pohjois-Atlantin liittoon Natoon on jo pitkään esitetty tulevaisuuden mahdollisuutena.

Aikaisemmin on korostettu, ettei liittyminen ole ajankohtaista, ja lisäksi suomalaisten yleinen mielipide on jäsenyyttä vastaan. Nyt painotus on toinen. On tultu uuteen, aktiivisempaan vaiheeseen.

Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Ei pidä vain odotella mielten muuttumista, vaan on myös toimittava.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomen on tiivistettävä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa.

Soini sanoi ääneen myös itsestäänselvyyden: Suomi ei voi eristäytyä.

Tiivistyvä yhteistyö tarkoittaa yhteisten harjoitusten lisäämistä ja puolustusyhteistyön kehittämistä ennen muuta Ruotsin, mutta myös Nato-maiden kanssa.

Suomalaisten Nato-mielipiteet ovat edelleen vähintäänkin epäileviä. Etenkin Yhdysvaltain ylivaltaa ja intressejä on syytäkin tarkastella myös kriittisesti.

Mielten muuttuminen ottaa aikansa. Juoksuhaudat ovat paikoin syviä. Asiantuntijoiden lisäksi päättäjillä ja etenkin kansanedustajilla on asiassa iso vastuu. Keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitää avata, tuoda esille perusteluja ja vaihtoehtoja. Nato ei ole pelkkä kyllä tai ei -kysymys.

Vaikka Suomi kiinnittyy yhä lujemmin länteen, ei voi unohtaa myöskään naapurisuhteita itärajan taakse, ei vaikka huomattava osa turvallisuusympäristön uhkakuvista tuleekin nimenomaan Venäjän toimista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo ruotsalaisen Dagens Nyheterin haastattelussa, ettei Nato-jäsenyyden hakemista voi sulkea pois. “Se olisi vakava virhe, koska se on meille turvallisuuspoliittinen väline”, sanoo presidentti Niinistö ruotsalaislehdelle.

Fundeeraus on realismia.

Valmius Nato-jäsenyyshakemuksen tekemiseen pitää olla paljon ennen kuin se esitetään – yhdessä Ruotsin kanssa.

Menot