Pääkirjoitukset

Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaloita

Eurajoen Olkiluodossa on valmius neljännen ydinvoimalan rakentamiseen.

Ydinvoimasta keskustellaan aivan liian vähän, vaikka se on keskeinen ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Helteinen kesä näyttää pehmentäneen myös vihreitä, joille ydinvoima on ollut kynnyskysymys mahdollista hallitusyhteistyötä ajatellen.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä neljä ydinreaktoria, joista kaksi Loviisassa ja kaksi Eurajoen Olkiluodossa.

 

Olkiluodon kolmannen reaktorin vuositolkulla viivästynyt valmistuminen on surullisenkuuluisa tarina. Ranskalaisen Arevan toimittaman voimalan on määrä käynnistyä vihdoin ensi vuonna.

Käytännössä Olkiluotoon tuli tilattua prototyyppi. Samantyyppistä voimalaa ei ole koko maailmassa aiemmin rakennettu.

Fennovoiman ydinvoimalaprojekti Pyhäjoen Hanhikivellä käynnistyi vuonna 2007, mutta lupaa rakentamiseen ei vielä ole.

Venäläinen Rosatom sentään on rakentanut vastaavan laitoksen Pietarin Sosnovyi Boriin.

Eniten rakentamista ja lupien saamista ovat hidastaneet ranskalaisten ja venäläisten erilaiset kulttuurit. Suomalainen lupakäytäntö ja viranomaisvalvonta ovat varmasti maailman tarkinta, mikä tässä tapauksessa lienee viisasta.

Hirveätä haloota ei esimerkiksi ole pidetty siitä, että Loviisan neuvostovalmisteisten reaktorien turvajärjestelmät ovat suomalaisten toiveesta ruotsalaisia.

 

Auringolla, tuulella, maalämmöllä ja muilla uusiutuvilla energiamuodoilla on oltava tukeva osuus tulevissa ratkaisuissa, mutta niiden kehittämiselle on pakko ostaa lisää aikaa vaikka rakentamalla lisää ydinvoimaa.

Vaikka Olkiluoto kolmosen ja Fennovoiman kokemukset rassaavat, pitäisi seuraavan hallituksen ottaa listoilleen esimerkiksi neljännen reaktorin rakentaminen Eurajoelle.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on ilmoittanut, ettei puolue ole myöntämässä uusia ydinvoimalalupia. Puolueen riveistä kuuluu paljon toisenlaisiakin ääniä.

 

Ilmastonmuutoksen torjunta on silti painavampi tavoite vihreille. Lisäksi selityksiä mielipiteen muuttamisesta on mukavampi laatia ministeri-Audin takapenkillä.

Päivän lehti

11.7.2020