fbpx
Pääkirjoitukset

Suomi voisi olla sähköautojen kotimaa

Maaperästä löytyy raaka-aineita.
Teslan showroom Taipeissa on näyttävä. Suomen pitäisikin pikaisesti selvittää mahdollisuutensa osallistua sähköautojen yleistymiseen tulevaisuudessa.

Suomen pitää pikaisesti selvittää mahdollisuutensa osallistua sähköautojen yleistymiseen tulevaisuudessa. Meillä on aito mahdollisuus olla merkittävästi mukana koko ravinto- ja tuotantoketjussa alkaen maaperän mineraalivarannoista päätyen auton valmistamiseen.

Toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta kannattaisi edes yrittää.

 

Suomen maaperässä on paljon litiumia, kobolttia ja nikkeliä, joita kaikkia tarvitaan akkujen valmistuksessa.

Litiumin kanssa pisimmällä on kaivosyhtiö Kaliber, jonka tavoitteena on avata kaivos Kaustisella Pohjanmaalla vuonna 2020.

Akkuihin tarvittavia mineraaleja löytyy myös Kanta-Hämeen maaperästä. Etsintöjä on käynnissä ainakin Jokioisissa ja Humppilassa.

Koboltin tämänhetkinen tuotanto tulee 60-prosenttisesti Kongosta, mikä ei ole tunnettu nimestään huolimatta demokraattisesta otteestaan. Suomi olisi varmasti hyvin mieluisa vaihtoehto koboltin ostajille.

 

Amerikkalaismiljardööri Elon Musk on tullut tunnetuksi mm. Tesla-sähköautoistaan. Hän on kertonut perustavansa Eurooppaan useampia akkutehtaita sähköautojaan varten.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut laittaneensa Muskille tekstiviestin tai olleensa muuten yhteyksissä. Otsikoissa viihtyvän amerikkalaisen vastausta tehtaan perustamisesta Suomeen odottaa likipitäen koko länsirannikko henkeään pidätellen.

Akkuja kehitetään kilpaa ympäri maailmaa. Esimerkiksi japanilaiset tuntuvat olevan hyvin varmoja siitä, että muutamassa vuodessa akut kevenevät selvästi ja niiden lataus kestää paljon nykyistä pidempään.

 

Insinööri on ihmeellinen ihminen. BMW:n ei pitänyt koskaan kulkea diesel-moottorilla, mutta niin vain niiden moottorit ovat tehokkaimpia ja vähäpäästöisimpiä.

Koko ravintoketjua ajatellen on hyvä muistaa, että Uudessakaupungissa on toimiva autotehdas eli osaamista löytyy siitäkin. Jos suomalaisen työn laatu kelpaa saksalaiselle Mercedes-Benzille, johtotähdelle, luulisi sen riittävän myös Teslalle ja Muskille.

Menot