Pääkirjoitukset

Surullinen uutinen

 

Poliisi toivoo tietoja Mertapolun ja Katistentien alueella viime keskiviikkona tapahtuneesta 13-vuotiaan tytön raiskaukseen liittyvistä havainnoista. Tätä kirjoitettaessa vihjeet ovat olleet vielä valitettavan vähäisiä. 
 
Raiskausuutinen on aina yhtä surullinen ja turhauttava. Jo yksin se masentaa, että tekijä käyttää hyväkseen uhrinsa avutonta asemaa. Läpeensä jokainen raiskaus on miehen häpeä ja kertoo karua kieltä siitä välinpitämättömyydestä, jota ihmiset ja nimenomaan miehet pystyvät tuntemaan ihmisarvoa kohtaan. Jokin on pahasti pielessä, jos jokaisen – lapsen ja aikuisen koskemattomuutta ei ymmärretä ja kunnioiteta. Katisten tapauksesta tekee poikkeuksellisen törkeän se, että uhri oli iältään erittäin nuori. Se ei voi olla näkymättä aikanaan syyllisen rangaistuksessa, jota on kuitenkin ennenaikaista arvioida. Nyt riittää, että poliisin tutkimukset tuottavat tulosta.
 
Raiskaukseen liittyy poikkeuksetta hyvin paljon arkaluontoisia asioita. Julkisuus on yksi niistä. Asiallista tietoa tarvotaan, mutta se ei saa koitua lisäsurun ja murheen aiheeksi uhrille ja hänen läheisilleen, joita on pelkästään autettava. Huomaavainen hiljaisuuskin, ajan kuluminen, voi olla sitä.
 
Kun paha tulee lähelle, se tuntuu vieläkin pahemmalta. On ihan turha höpistä, että Hämeenlinna on keskimäärin harvinaisen turvallinen asuinpaikka, jos nuoret tytöt eivät voi kulkea alkuillasta rauhassa tutussa puistikossa. Heillä on siihen poisottamaton oikeus.
 
Hämeenlinna on sen verran pieni paikkakunta, että toivottavasti voidaan edes vähän luottaa yhteisöllisyyteen ja siihen, että ihmiset pitävät toisistaan jonkin verran huolta. Ei pidä lietsoa pelkoa, mutta terveen suojeleva asenne kanssaihmisiä kohtaan on hyväksi. Se kertoo pelkästään siitä, että turvallisuudella on väliä kaupungissa.
 

Menot