fbpx
Pääkirjoitukset

Suunnistuksesta upeita elämyksiä

Suomalaiset ovat onnistuneet jo nyt reilusti yli odotusten Vuokatissa viikonvaihteessa huipentuvissa suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuissa.

Huippu-urheilu ja kunto- sekä luontoliikunta lyövät suunnistuksessa kättä ainutlaatuisella tavalla. Se näkyy näinä päivinä Kainuun vaaroilla.

MM-kisojen yhteydessä on Kainuun Rastiviikolla mukana runsaasti myös kantahämäläisiä lajin harrastajia.

Jo MM-kisojen avauspäivänä saatiin makeaa mahan täydeltä, kun Venla Niemi ja Mårten Boströmin huudattivat sotkamolaisyleisöä. Niemi nappasi sprinttimatkalta pronssin ja Boström jymy-yllätyksenä peräti kultaa.

Voitolta maistui myös Vaajakosken Terän Jani Lakasen pitkällä eli 20 kilometrin matkalla taistelema hopea. Televisiokin onnistui välittämään käsityksen siitä hengen palosta, joka vei pahoja vastoinkäymisiä välillä kokeneen 36-vuotiaan urheilijan jälleen menestykseen.

Jani Lakanen päättää Vuokattiin upean uransa. Hän on lunastanut jäyhien takametsien miesten lajina toisinaan pidetylle suunnistukselle paljon uusia ystäviä. Juuri hänenlaisiaan tarvitaan antamaan suuntaa suomalaiselle huippu-urheilulle.

Urheilu antaa parhaimmillaan innostavia ja mieleen syvälle syöpyviä elämyksiä. Jani Lakasesta puhuttaessa kysymys on paljosta muustakin.

Lakanen kritisoi suomalaista urheilukulttuuria asenteesta, jonka mukaan vain tulokset merkitsevät jotakin.

Urheilujohtajien ja päättäjien kannattaa kuunnella mieluummin Jani Lakasta kuin isolla rahalla palkattuja muutosryhmiä. Hän tietää tasan mistä puhuu.

Suomalainen urheilija menestyy edelleen tinkimättömällä asenteella, joka tarvitsee kuitenkin tuekseen myös ison annoksen itsetuntemusta, viisautta ja harkintaa. Sanottakoon sitä vaikka henkiseksi valmentautumiseksi ja olosuhteiksi, joiden pitää olla kunnossa.

Pakko on sitä vastoin äärimmäisen huono isäntä urheilussa, kuten on muillakin elämänalueilla. Tulos tai ulos asenne on omiaan vain halvaannuttamaan kehityksen. Myöskään raha ei yksin ratkaise kaikkea, vaan luo ikään kuin välttämättömänä pahana ainoastaan edellytyksiä.

Edelliset Suomessa järjestetyt suunnistuksen MM-kisat olivat vuonna 2001 suomalaisten riemujuhlaa, kun voittoja tuli kuin liukuhihnalta. Nyt mitalit ovat paljon tiukemmassa.

Kansainvälinen kilpailu on koventunut huomattavasti. Pohjoismaisten ja venäläisvärien rinnalle on tullut runsaasti keskieurooppalaista kirjoa.

Suunnistus on muuttunut Tampereen MM-kisoista alkaen yleisölajina paljon aikaisempaa helpommin seurattavaksi, kun metsän siimeksessä ja rastiväleillä tapahtuvat ratkaisut voi nähdä GPS-seurannan välityksellä. Jännityksessä pääsevät jyvälle muutkin kuin lajiin vihkiytyneet asiantuntijat.

Menot