Pääkirjoitukset

Suunta on oikea, tappiosta huolimatta

Pitkä kotimainen kiekkokausi on onnellisesti ohi. Vaikka miesten maajoukkue ei kirkkainta mitalia Moskovassa saavuttanutkaan, kausi oli suomalaisittain likimain täydellinen onnistuminen.

Nuoret taistelivat kaukalossa kaksi kultaa, ja aikuiset ylsivät finaaliin. Sunnuntaisen pelin jälkeen pelaajat ja valmentajat tunnustivat rehdisti Kanadan paremmuuden – pettymyksen keskellä hieno ja kypsä ele sekin.

Muutama vuosi sitten asiantuntijat olivat huolissaan suomalaisen jääkiekon tulevaisuudesta.

Nyt tilanne on toinen: esimerkiksi uusia ykköskierroksen varauksia NHL:ään on luvassa tänä kesänä useita. Etukäteisspekulaatioissa on puhuttu vähintään kolmesta ykköskierroksen suomalaisvarauksesta.

Tämä tarkoittaa, että tuhansia ja taas tuhansia asioita on tehty kotimaisissa seuroissa menneen viiden vuoden aikana oikein. Kansainväliselle huipulle ei tupsahdeta sattumalta tai pelkällä yksilökohtaisella lahjakkuudella.

Suunta on siis täsmälleen oikea, huolimatta yhdestä yksittäisestä finaalitappiosta.

Miesten MM-kisojen arvostus on Suomessa kova, lajin mahtimaassa Kanadassa selvästi vähäisempi. Suuri joukko maailman parhaita pelaajia kieltäytyi kohteliaasti MM-kutsusta, ja NHL:n pudotuspelit jatkuvat vielä pitkään.

Samalla on muistettava, etteivät suuripalkkaisimmat tähtipelaajat ole läheskään aina menestyksen tae. Eritoten Venäjällä on tästä katkeraa todistusaineistoa monilta vuosilta. MM-hopea on kirkas menestyksen mittari, olivatpa kaikki mukana tai ei.

Tänä vuonna Suomen nuoret kiekkotähdet nostettiin myös isoihin otsikoihin. Pelillisten asioiden ruotiminen saattaa olla urheilusivuilla ja -lähetyksissä paikallaan, mutta entä tyttöystävien nostaminen esiin tai koulutovereiden ja vanhojen pelikavereiden arviot?

Juttuja tehdään välillä heppoisin perustein, kun aiheesta on revittävä kaikki irti.

Toisaalta, julkisuus seuraa tavalla tai toisella uusia nuorisoidoleita myös jatkossa. Sosiaalinen media taas ns. myrskyää milloin mistäkin aiheesta. Olisi hyvä pitää mielessä, että kyse on kuitenkin juuri aikuisikään varttuneista nuorukaisista.

Toistaiseksi nähdyn perusteella ahot, laineet ja puljujärvet ovat omaksuneet ryhdikkään, positiivisen ja analyyttisenkin roolin kameroiden edessä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic