Pääkirjoitukset

Suuremmat hyötyivät vapaista aukioloajoista

Kauppa pääsi tänä vuonna eroon tiukasti säännellyistä aukioloajoistaan. Ovet ovat olleet auki pitempään ja kauppapäiviäkin on ollut hieman enemmän. Se on näkynyt hieman myös viime kuukausien tuloksissa.

Myynti on lisääntynyt etenkin päivittäistavarakaupassa ja kaupan suuremmissa yksiköissä eli tavaratalokaupassa.

Muutos oli lopulta odotettu. Pienet, yrittäjäveroiset kaupan yksiköt hyötyivät aikanaan säännellyistä aukioloajoista, kun ne saattoivat pitää kauppansa auki miltei vuorokauden ympäri. Sääntelyn purku johti siihen, että kuluttajat suuntasivat taajamien suuriin yksiköihin etenkin viikonloppuisin, jolloin ovesta pääsi sisään pidempään.

Hallitus ajoi normien purkua myös työpaikkojen toivossa. Se on osittain toteutunutkin. Vapaammat aukioloajat ovat lisänneet kaupan työpaikkoja, mutta eivät suinkaan niin paljon kuin ennalta odotettiin.

Työntekijöiden määrä on Kaupan liiton laskelmien mukaan lisääntynyt alkuvuoden aikana noin 2500:lla. Samaan aikaan vähittäiskaupan yrittäjien työtuntien määrä on kuitenkin pudonnut. Pienet, yrittäjävetoiset yksiköt ovat menettäneet uudistuksen jälkeen kilpailuetuaan.

Yhteenvetona voi todeta, että suuret yksiköt ovat hyötyneet vapaammista aukioloajoista pieniä enemmän. Näin arvioitiin käyvänkin. Sääntelyn purkaminen oli kuitenkin välttämätöntä. Tilanne kaupan alalla oli pitkään sekava.

Kotimarkkinat ja ylipäätään kauppa ovat kannatelleet hentoista talouskasvua. Päivittäistavarakaupan ja tavaratalokaupan liikevaihto laski tosin viime vuonna parisen prosenttia, mutta nyt ollaan hienoisella kasvu-uralla ruoan hintakilpailusta huolimatta, tietää Kaupan liiton selvitys.

Kauppa ja palvelualat ylipäätään ovat lisänneet viime vuosina työpaikkojen määrää samalla kuin niitä on hävinnyt teollisuudesta. Aukioloaikojen vapautumisen jälkeenkin avautuneet työpaikat ovat tulleet tarpeeseen.

Ennusteet eivät kuitenkaan suuria lupaa. Ostovoiman kasvu on hiipumassa, ja se heijastuu aina suoraan vähittäiskauppaan. Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, ettei kaupasta ole suuremmin talouskasvun vauhdittajaksi. Kauppakin on rakennemuutoksen kourissa.