Pääkirjoitukset

Suuret ja mahtavat olympialaiset

Seuraavat pari viikkoa jatkuvat Sotshin talviolympialaiset ovat kaikkien aikojen kalleimmat. Kymmeniä miljardeja euroja maksavia kisoja ei voi edes verrata edeltäjiinsä. Kisajärjestelyissä on tähän asti voitu useimmiten käyttää valmiita talviurheilukeskuksia ja infrastruktuuria.

Todennäköisesti kaikkia kuluja ei vielä edes tiedetä. Mittasuhteita kuvaa se, että kisojen alustavasti noin 40 miljardin euron kokonaiskulut ovat samaa suuruusluokkaa kuin koko Suomen valtion budjetti tai EU:n maataloustuki.

Läpeensä kaikki on uutta. Pelkät suorituspaikat eivät ole riittäneet. Mustanmeren rannikon stadioneiden ja vuoriston hiihtokeskusten välille rakennettua tietä on sanottu maailman kalleimmaksi.

Vasta kisojen kuluessa saadaan selville, toimivatko järjestelyt sellaisella tavalla kuin panostuksista voisi odottaa. Ennen kisoja saadut tiedot antavat odottaa, että pelkkä raha ei aina ratkaise.

Venäjän presidentti viestittää valtavalla rahankäytöllä mahtiaan koko maailmalle. Mikä ei onnistunut tsaareiltakaan, onnistuu Putinilta Venäjän Rivieralla, joka on aina ollut maan vallanpitäjien lempialuetta.

Sotshiin ei ole upotettu pelkästään Venäjän valtion rahoja. Huomattava osa sijoituksista on tullut yksityisiltä liikemiehiltä ja yrityksiltä, joilla on pakon sanelema tarve pysytellä valtiojohdon suosiossa.

Parhaan opin saa historiasta. Myös menneinä aikoina venäläisiä on hallittu pelolla.

Kisojen ilmiselvältä poliittiselta viestiltä ei voi välttyä: Vladimir Putin hakee äänetöntä hyväksyntää omalle valta-asemalleen.

Huomio kiinnittyy myös toisarvoisiin asioihin. Keskiviikkona järjestettiin eri puolilla maailmaa olympialaisia vastustavia protesteja, joiden tarkoitus oli kiinnittää huomio Venäjän homovastaisiin lakeihin.

Venäläiset eivät katso hyvällä sekaantumista omiin asioihinsa. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmettelemistä. Kansainvälisen olympiakomitean säännöt ovat asiassa selvät: mielen osoittamista urheilutapahtumissa ei sallita. Todennäköisesti sateenkaarikynsiä ja muitakin mielenilmauksia kuitenkin nähdään. Sen ei pitäisi kuitenkaan olla kenenkään pääasiallinen huoli, ei ainakaan kisajärjestäjien.

Olympialaiset järjestetään harvinaisen räjähdysherkällä alueella, Kaukasuksella. Olympiatuli palaa aivan ikivanhan kriisialueen liepeillä, jossa islamistiryhmittymien hyökkäykset tai ainakin niiden yritykset ovat jopa todennäköisiä.

Venäläiseen tapaan kisojen turvallisuus yritetään taata maksimoimalla turvakoneisto.

Kisoja turvaamassa on ennennäkemätön armeija: kymmenien tuhansien poliisien lisäksi aseissa on vähintäänkin yhtä paljon hampaisiin asti aseistautuneita turvallisuusjoukkojen sotilaita.

Kansainväliselle olympialiikkeelle ja mediahuomioon nojaavalle urheilubisnekselle kisojen onnistuminen on elintärkeää. Hintana siitä mainosaikansa saa myös Vladimir Putin.

Päivän lehti

4.6.2020